Американец, французин и латвийка правиха български мартеници

Доброволците Майлод, Дайна и Джейк нижат български мартеници

Мартеници изработваха днес доброволците от димитровградския Детски и младежки център Джейк Хеленкамп, Майлод Бенбалули и новото попълнение от Латвия Дайна Табуна. И тримата бяха впечатлени от българската традиция и споделиха, че за пръв път правят подобно нещо. Те обаче знаеха за това какво символизира мартеницата в България - здраве, късмет и благополучие.

Американският доброволец Джейк Хеленкамп, който е най-дълго в Димитровград бе категоричен, че заниманието не е трудно и бързо ще усвои усукването на червено-белите конци. Заедно с деца от центъра бяха направени десетки мартеници, част от който ще бъдат раздадени на Дневния център за деца с увреждания на 1 март когато по традиция се окичваме със символите на пролетта.

За да бъдат разнообразни и весели мартеничките от Детския и Младежки център ги украсиха с допълнителни мъниста с формата на сърце, слънце и цветя. Според традицията, всеки който прави мартеничка влага в нея част от своята енергия и душа, затова е важно да се позитивно настроени, категорична бе директорът на центъра Христина Ташева.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Детският център се включи активно в изработката на пролетните символи
Дайна Табуна от Латвия е от десетина дни в Димитровград
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини