Зрелищни арести на ГДБОП в центъра на София

Трима мъже са задържани в хода на специализирана операция на ГДБОП и ДАНС срещу наркоразпространението, която продължава и в момента в столицата.

При извършените обиски от тях са иззети 1500 таблетки екстази и 10 ампули осмий, съобщиха от пресцентъра на МВР. Редкият химичен елемент се използва за втвърдяване на метали и е изключително скъп.

Действията по разследването продължават. Извършват се обиски, претърсвания и изземвания в домовете на задържаните.

Двама от мъжете на видима възраст около 55-60 години са арестувани пред Софийската градска художествена галерия, предаде “Фокус”. Един от тях бе с разбито и окървавено лице, затова на място бе извикана линейка. Очевидци на инцидента разказаха, че преди да бъдат задържани двамата са бягали.

Задържаните бяха облечени със скъпи дрехи, а един от тях имаше и бомбе. Служителите на ГДБОП забраняваха да се правят снимки. Случаят беше толкова необичаен, че преминаващи смятаха, че се снима екшън филм.

По информация на DarikFinance.bg осмий се използва за втвърдяване на метали в авиационните и космическите технологии, ракетостроенето и като маркер при биологични и медицински изследвания. Годишно в глобален мащаб се добиват няколкостотин килограма осмий, като водещите производители са Русия и Китай. В САЩ, които са най-големият пазар на метала, годишното потребление е около 70 кг.

Ампулите са изключително скъпи. Един грам Осмий-187 се търгува на международните пазари на цени около 15 000 долара, което го прави може би най-скъпия метал на земята. За сравнение един грам злато, чиято цена в момента се движи близо до исторически рекордни нива, струва около 46 долара (1 435 долара за тройунция).

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини