Уникалният обреден комплекс край Крум остава неразкрит

Изложбата се радваше на голям интерес от малки и големи

Скелетът в поза "Хокер", намерен при разкопките край димитровградското село Крум е част от обреден комплекс, с разположени в периферията гробове и централен такъв, това разкри доц. Борис Борисов от Великотърновския университет. Ученият присъства на откриването на изложбата под надслов "Село Крум-векове на кръстопът" снощи. Тя показва намерените при археологическите проучвания находки, сред които пет скелета на индивиди от Неолита и множество керамични съдове.

Доц.Борисов разказа, че при старта на разкопките археолозите са смятали, че се касае древни жилища. В хода на проучването се разбрало, че това е култово-гробищен комплекс, където са били погребвани хора и са се извършвли различни ритуали. Част от тях свързани с чупенето на съдове, за което свидетелстват и множеството намерени керамични парчета.

Доц. Борис Борисов бе категоричен, че Неолитният гробищен комплекс край Крум няма аналог в България и на Балканския полуостров. Ученият съжали, че този комплекс няма да може да бъде проучен напълно заради липса на време и пари.

Доц. Борисов допълни, че е впечатлен от активността на кмета на община Стефан Димитров, които го изнедал с помещение на работния терен край Крум по време на разкопките тази есен.

Археологът Нели Кръстева и доц. Борис Борисов
Глинените съдове, намерени при разкопките

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини