В Брод и Злато поле се пазят с маски от мръсен въздух

Злато поле "пострада" от силните ветрове, които докараха прах над селото

Заради бурния вятър през последните два дни се наблюдава повишена запрашеност на въздуха от неорганизирани емисии в димитровградските села Брод и Злато поле. Това е наложило и свикване на спешно заседание на Общинския координационен щаб в сградата на местната администрация този следобед.

Установено е, че източник на запрашеността са сгуроотвалите на ТЕЦ-3. Населението в двете села е снабдено с марли и маски за предпазване от праха.

Подобряване на организацията по оросяване на сгуроотвалите е първото нещо, набелязано от кризисния щаб днес.

Предприето е и незабавно оросяване на улиците в двете села, с цел предпазване от вторична запрашеност. Населението на Брод и Злато поле е предупредено да избягва излизането навън и да уплътни врати и прозорци. Сред набелязаните от координационния щаб мерки е и стиктна организация за извозване учениците до училищата.

Екип от спасители от Общинско предприятие „Организация и контрол на движението, паркинги и охрана” е мобилизиран да окаже съдействие в раздаването на материали на населението. На възрастни и трудно подвижни хора консумативите ще бъдат занесени по домовете. Има създадени и пунктове за получаване на предпазните материали, казаха от общината.

По данни на НИМХ скоростта на вятъра ще продължи със същата интензивност до понеделник сутринта. В момента той достига до 7 м/сек, информираха от общината.

При промяна посоката на вятъра и опасност от запрашаване на други територии от общината, имат готовност за провеждане на подобни мерки, както в града, така и по останалите населени места в димитровградско.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

                                    

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини