Годишно проучване: Голям недостиг на инженери, мениджъри и занаятчии

42% от работодателите в България споделят, че имат трудности да попълнят свободни позиции в сравнение с 34% в световен мащаб.

Менпауър България обяви резултатите от „Годишното изследване за недостига на таланти”, според което 42% от работодателите в България имат трудности да попълнят критични позиции в своята организация. Според шестото годишно издание на изследването за недостига на таланти на ManpowerGroup един на всеки трима работодатели по света има затруднения да попълни важни свободни позиции.

Тук в България позициите, които работодателите намират за най-трудни за попълване, са инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии. 

Нaдя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска, каза: „Ако не всички работодатели изпитват болезнените проблеми на световния недостиг на таланти, то има външни сили, които най-вероятно скоро ще ги поставят под натиск. Компаниите трябва да възприемат дългосрочен подход, за да са сигурни, че имат таланта, от който се нуждаят, за да постигнат своите бизнес цели. Докато талантът не може да бъде „произведен” в краткосрочен план, една силна стратегия за работната ръка ще гарантира, че бизнес стратегията на компанията ще бъде подпомогната от наличието на хората с таланти, от които се нуждае, за да я изпълни.” 

Най-търсените позиции в България през 2011 г.

1. Инженери

2. Мениджъри/директори

3. Занаятчийски професии

4. Секретарки, лични и административни асистенти, помощен персонал за офис дейности

5. Техници

6. Шофьори

7. ИТ специалисти

8. Търговски представители

9. Счетоводители и финансисти

10. Машинисти/машинни оператори

Новият доклад на ManpowerGroup „Да „произведем” таланти за Човешката ера” предоставя препоръки как работодателите могат да разрешат парадоска на липсата на таланти и изобилието на налични работници, в т.ч. изграждане на холистична стратегия за работната сила, осъвременяване на моделите за работа и практиките, свързани с човешкия капитал, които да отговорят на реалността на 21-ви век, и сътрудничество с правителствата, образователните институции и отделните индивиди.

„Фактът, че компаниите цитират липсата на умения или опит като причина за надостига на таланти трябва да е предупредителен сигнал за организациите, образованието, правителството и всички нас”, добави Надя Василева. „Всички тези страни задължително трябва да работят заедно, за да отговорят на дисбаланса при търсенето и предлагането на пазара на труда по един систематичен, гъвкав и последователен начин.”

Причини за трудностите на работодателите при запълване на работни позиции – България, 2011 г. 

Липса на подходящи кандидати/няма кандидати (недостиг на таланти)

55%

Липса на опит

44%

Липса на "твърди" или технически умения

32%

Липса на бизнес или академични знания/квалификации за сектора

26%

Търсят по-високо заплащане

20%

Не притежават подходящите ценности и мислене

16%

Липса на "меки" или междуличностни/комуникационни умения

15%

Друго

6%

Нежелано географско местоположение

3%

Липса на кандидати, които биха работили на непълен работен ден или на проектна база

2%

Нежелание да променят работата си при настоящото икономическо положение

2%

Липса на подходящи личностни качества и интелигентност

1%

Лош имидж на бизнес сектора/професията

1%

Нежелание да се преместят в друг град

1%

Твърде висока квалификация на кандидатите за работа

0%

Лош имидж на компанията и/или нейната култура

0%

Не знам

0%

 

Едни от най-честите решения, които работодателите в България използват, за да преодолеят тези трудности, са да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие (59%); предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%) или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).

В световен мащаб работодателите, които имат най-големи трудности да намерят подходящите хора, за да попълнят позициите си, са в Япония (80%), Индия (67%), Бразилия (57%), Австралия (54%), Тайван (54%), Румъния (53%), САЩ (52%), Аржентина (51%), Турция (48%), Швейцария (46%), Нова Зеландия (44%), Сингапур (44%), България (42%), Хонг-Конг (42%) и Мексико (42%).

В 21 изследвани държави от региона на Европа, Близкия изток и Африка един на всеки четири работодатели изпитват трудности да попълнят работни позиции поради липса на таланти и въпреки че този процент е по-нисък от средния в световен мащаб, той е с три процентни пункта повече от 2010 г. и най-висок от 2008 г.насам. Държавите, които изпитват най-големи трудности да намерят таланти и да запълнят свободните си позиции, са Румъния (53%), Турция (48%), Швейцария (46%) и България (42%). Най-малко трудности с недостига на таланти изпитват Полша (4%), Ирландия (5%), Норвегия (9%) и Испания (11%). Недостигът на таланти е нарастнал с шест процентни пункта във Великобритания – от 9% през 2010 г. до 15% през 2011 г. Според работодателите в региона на Европа, Близкия изток и Африка най-трудните за попълване позиции за пета по ред година са занаятчиите, следвани от техниците и инженерите.

Пълните резултати от шестото годишно „Изследване за недостига на таланти” и доклада „Да „произведем” таланти за Човешката ера” са на адрес www.manpowergroup.com/researchcenter.

ManpowerGroup (NYSE: MAN) изследва близо 40,000 работодатели от 39 държави през първото тримесечие на 2011 г., за да определи до каква степен недостигът на таланти влияе на световния пазар на труда.

За Менпауър

Менпауър е световният лидер при решенията за временни и постоянни назначения. Тя е част от ManpowerGroup - световният лидер при новаторските решения, свързани с човешкия капитал, който създава и предоставя ключови значими решения, които помагат на клиентите да постигнат бизнес целите си и да повишат своята конкурентоспособност. С клонове в София, Пловдив, Бургас и Варна Менпауър предоставя на организациите в България цялостен набор от непланирани до стратегически решения в сферата на човешките ресурси от 5 години насам, работейки с бизнеси от всички индустриални сектори, за да им помогне да са успешни. В Човешката ера, когато талантът замести достъпа до капитал като ключов различителен фактор за конкурентоспособност, Менпауър България изгражда своя бранд, за да създаде богата база от таланти, осигурявайки на клиентите бърз достъп до хората, от които имат нужда. Менпауър България създава силни връзки между организациите и талантите, от които се нуждаят, за да засилят своята конкурентоспособност и да отключат потенциала на своите служители. Създавайки такива мощни връзки, ние подпомагаме всички да постигнат повече, отколкото са мечтали, и по този начин зареждаме пазара на труда.

www.manpower.bg

През януари 2011 г. по време на Световния Икономически Форум в Давос, Щвейцария, ManpowerGroup обяви, че светът е навлязъл в Човешката ера, когато талантът е заместил капитала като ключова различителна характеристика за конкурентоспособност. Научете повече за тази нова ера на адрес www.manpower.com/humanage.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини