Пирати или патриоти

Тениска с изображение на Баба Вида или Балдуиновата кула може да докара от 20 до 50 хиляди лева глоба за всяка фирма или търговец на сувенири, ако е пуснала подобно изделие без сключен договор.

Това предвиждат новите промени в закона за културното наследство. За ползването на подобни символи ще се сключват договори - или с Министерството на културата, или със съответните музеи, срещу съответното заплащане. Сега разбира се, засегнатите ще нададат вой до небесата, че управляващите само се чудят откъде да изтупат "брашнения чувал", че подобни изображения върху тениските, бутилките с алкохол и бейзболните шапки всъщност са безплатна реклама на българската история, и т.н и т.н.

Безплатен обяд обаче няма

В случая не говорим за дрешките и запалките с ликовете на Че Гевара и Сталин - те отдавна не са политически символи, а търговски продукти. Българското общество обаче е поразглезено на тема интелектуална собственост. В годините непосредствено преди и малко след 1989 г. доста западни филми и книги идваха у нас, без да се заплаща авторско право, или по-точно - с минимално такова. На Запад знаеха, че сме бедни, а и трябваше да ни приобщават към ценностите на демокрацията. И дори си затваряха - за известно време - очите за развихрилото се интелектуално пиратство.

Докато накрая най-новите филми, номинирани за "Оскар", започнаха да се появяват на пиратски дискове още преди официалната церемония. Накрая на Холивуд му писна и ни заставиха да сложим край на това. Но авторското право важи и за България. Включително и за нейните национални символи, каквито наистина са Балдуиновата кула и стените на Баба Вида, и Мадарският конник. Законът за политическите партии неслучайно забранява ползването на елементи от националния флаг и герб за партийните знамена и значки.

Ясно е, че по същата логика паметниците на културата, които са национални символи, не могат да бъдат използвани за бизнес. Или поне не безплатно. Ако искаш да печелиш от тълпите туристи, решили да си купят нещо за спомен от Видин, Велико Търново или Перперикон, би следвало да си платиш съответната такса. И културният туризъм в крайна сметка е бизнес. А поддържането и реставрацията на обекти изисква пари. Всъщност колкото повече подобни приходи се събират, толкова по-добре ще изглеждат съответните паметници и ще привличат повече хора. С други думи - повече потенциални клиенти за въпросните сувенири. Или казано накратко - омагьосан кръг, но с положителен знак.

На когото това му се вижда скъпо и не иска да плаща въпросната такса, наистина да се пренасочи към изделия, върху които ще се мъдрят я войникът с автомата от София или пловдивският Альоша, я рок динозаврите от "Юрая хип". Кен Хенсли е широко скроен човек и няма да ги съди. Едва ли някой би имал дързостта да обяви Паметника на Съветската армия за национален символ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини