Откриват ловния сезон на 13 август

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Бисер Дачев издаде заповед за откриването на ловен сезон 2011. Тази година стартът ще бъде даден на 13 август, събота. Както всяка година се започва с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), издадени от директорите на държавните горски и ловни стопанства за ловностопанските райони.

Те могат също да бъдат издадени от специалистите по лова към юридическите лица, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е лова на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк, гълъби, гургулица, гугутка - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр.

В заповедта е указано и как трябва да става провеждането на организирания ловен туризъм (ОЛТ) за дребен дивеч. Той се извършва съгласно изискванията на ценоразписа за 2011 г. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч от чуждестранни ловци по линията на организирания ловен туризъм се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район.

Забранява се и ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни. Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. Тази забрана се налага съгласно приложение 4 на Бернската Конвенция за опазване на европейската флора, фауна и природните местообитания.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини