Ромите в България били 870 000, според ЦРУ

Сн.: wikipedia.org (CC)

70 000 души са ромите в България. Данните са на ЦРУ. Това обяви пред bTV лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев.

Той опроверга окончателните резултати от преброяването, оповестени миналата седмица от Националния статистически институт, според което ромите в България са 325 343 души.
Цветелин Кънчев каза още, че има конкретно предложение, чрез което само за няколко дни държавата ще разбере колко са циганите в България. Той поиска кметовете да дадат цифрите на живеещите в общините роми. На кметовете на ДПС правят опити да запишат ромите като турци. Слава Богу, това не е реална политика на централното ръководство на ДПС, а на отделни хора, каза Цветелин Кънчев, цитиран от БЛИЦ.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също смята, че реалният брой на ромите е много по-висок. Повече от 700 хиляди души са отказали да посочат етническия си произход в преброяването, а други 50 хиляди изрично са се вписали в графата "Не се самоопределям".
Това поражда сериозно съмнение, относно изнесената от националната статистика етническа картина, смята Каракачанов.
Според него, държавната политика по отношение на ромите е сбъркана. Тя довела до увеличаване на престъпността сред общността, тъй като те са необразовани и откъснати от обществото.

Вестник "Ереван", водещото арменско издание в България, също се усъмни в официалния брой на арменците в страната - около 6500 души. Според изданието реалният брой на арменците далеч надхвърля 10 000.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини