Областен иска санкции за БСП заради звездата на Бузлуджа

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов настоява да има наказания за запалването на петолъчката на Бузлуджа по време на събора на БСП.

Той е изпратил докладна записка до вътрешния министър Цветан Цветанов с искане за санкции за включването на електрическото захранване до звездата, съобщи БНТ.

Социалистите запалиха звездата на паметника, издигнат на върха в петък вечер, въпреки че преди това областният управител на Стара Загора забрани достъпа на граждани и технически лица в сградата на Дом-паметник "Бузлуджа" (Чинията) с аргумента, че е опасна за живота и здравето на хората.

Между 40 и 50 000 симпатизанти на червената партия се изкачиха до Историческата поляна под връх Бузлуджа в Стара планина в събота, за да отбележат 120-тата годишнина на организираното социалистическо движение в България и празника на БСП - 2 август.

"Аз информирам министъра на вътрешните работи, тъй като според Закона за защита при бедствия той е този, който трябва да вземе решение за санкциониране", допълни Николов. Той се възмути също, че социалистите са оставили поляната на Бузлуджа осеяна с боклуци.

"То е срамно, ако беше жив дядо Благоев и беше дошъл тука, сигурно щеше да хукне да бяга към Казанлък и никога повече нямаше да се качи на Бузлуджа", категоричен бе областният управител на Стара Загора.

От местната организация на БСП коментираха, че почистването на отпадъците е работа на общинското звено за сметосъбиране в Казанлък, откъдето са им поискали авансово да платят 1580 лева. "Тази година на звеното беше забранено да извършва всякаква дейност, преди да получи парите предварително. Аз питам коя фирма плаща авансово на 100 процента услуга или каквото и да е то преди да е свършена работата", каза общинският председател на БСП-Казанлък Иван Гороломов.

От общината в Казанлък заявиха, че утре ще кажат имат ли споразумение с БСП за почистването на Бузлуджа.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини