Тракийска змия и лъв откриха край Ябълково

Доц. Лещаков с най-ценното откритие това лято - бронзов тракийски лъв

Керамична стилизирана змийска глава, изящни коне от тракийско време, използвани за украса на ритуални глинени масички, са сред находките от последната археологическа експедиция край Ябълково. Днес разкопките на праисторическото селище, датирано около 5900-5800 години преди Христа, приключват и артефактите отиват в музея в Хасково. „През септември ще дойдем пак, но това вече ще е за последно“, каза ръководителят на разкопките - доцентът от Софийския университет Красимир Лещаков. След края на този археологически сезон пристигат багерите. Точно през тази местност, известна като „Карабилюк“, ще минава трасето на автомагистрала „Марица“.

Разкритото на близо шест метра под земята праисторическо селище даде уникални за учените находки. Бяха разкрити ровове и укрепления, ограждащи терен от почти 220 метра в диаметър. Тук според археолозите се е намирало укрепено селище, център на търговията.

При разкопките се откриват няколко културни пласта – от най-първите – ранния неолит, през тракийско време, до средновековието. Във всеки от тях излизат находки.

Уникален бронзов лъв с обърната назад глава е гордостта на този сезон за Красимир Лещаков. „Условно го наричам „хералдическа поза“, защото по това време – 5-6 век преди Христа, не може да се говори за хералдика“, казва археологът. Обърната назад лъвска глава не се среща нито на запад, нито на изток, няма дори такива китайски находки. Изящната лъвска статуетка е на върха на бронзова дръжка, дълга около десет сантиметра. Предназначението на фигурката според Лещаков – или е била елегантна заключалка на някакво сандъче, или представлява матрица, от която са били изработвани златни или сребърни украшения. Липсата на подобни артефакти обаче е по-скоро в полза на първото предположение. Уникалната статуетка е била открита в ритуална тракийска яма.

Многобройните находки от археологическото лято още този следобед отиват в музея в Хасково.

През септември ще са последните копки в това уникално селище. След тях идват багерите.

Тодор Кръшков

Ваня Петрова, докторант по археология в СУ, показва стилизираната керамична змийска глава
Лукс от неолита - тези изящни керамични вази и чаши са на по 8000 години.
Изрисувана ваза от неолита
Праисторическите хора са обработвали и кост - фино изработена лъжичка
Общ изглед от разкопките край Ябълково
Намерените късчета керамика първо се накисват в леген с вода, после отиват за реставрация
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини