Изчезващите азбуки

14 кленови дъсчици са експонатите на една необичайна изложба, която от началото на август е отворена за посещения в нюйоркската библиотека Sachem Public Library. "Изчезващите азбуки" (Endangered Alphabets) е посветена на писмената, които твърде скоро никой няма да може да прочете. Художникът и писател Тима Брукс (Tim Brookes) със своя проект - Endangered Alphabets Project обръща внимание на опасността от изчезване, не само на някои езици, но и на „измирането” на азбуките. Стотици са застрашените писмености, които не се изучават в училище, практически вече не се използват и могат да бъдат разчетени само от малко на брой възрастни хора.

На 14-те кленови дъсчици надписите са на точно такива измиращи писмености, като сричковата азбука на чероки и тази на инуитските диалекти в Канада. На всичките дъсчици е изписан един и същи текст – чл. 1 от Декларацията за правата на човека, приета от ООН в 1948 г., - "Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са имат разум и съвест и са длъжни да  се отнасят един към друг като братя".

Повече снимки тук.

Проектът "Изчезващите азбуки" е представен за първи път през 2010 год в Уелс на годишната конференция за изчезващите езици. Колекцията на Брукс е показвана на изложби в няколко университета.

Броят на езиците в света е между 6 и 7 хиляди, като на границата на изчезването са повече от 2000.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини