Тъмните изкуства по специален регламент в британските медии

Тъмните изкуства (dark arts) ще бъдат практикувани от британските журналисти по специален нов регламент. Комисията по жалоби от пресата (Press Complaints Commission) ще разработи правилата, по които ще се контролира нарушаването на личния живот и другите т.нар. „тъмни изкуства”.

орый будет жестче контролировать вмешательство журналистов в личную жизнь и другое использование так называемых "темных искусств". Об этом сообщает The Times.

Новите мерки в разработвания регламент ще изискват глвния редактор предварително да одобри всяко незаконно действие на журналиста при събирането на информация. Всички случаи на такива нелегални действия ще трябва да се описват и при необходимост да се предоставят на следствието, пояснява The Times. Засега комисията е поискала от всички редактори да дадат отчет какви мерки се всимат от медията за да се контролират действията на журналистите.

Ако регламентът бъде приет, за главните редактори на изданията ще стане трудно да докажат, че не са били причастни към незаконните действия на журналистите.

Единственият аргумент в полза на медии, които нарушават личното пространство или използват незаконни средства, за да си набавят информация е, ако те успеят да докажат, че са действали в полза на обществото. Това и твърдят редакторите в момента, но едва когато стане известно че е пристъпен закона.

След скандала с News of the World тази пролет някои издания си промениха вътрешните правила. The Guardian обяви на сайта си, че според новия им кодекс, сътрудниците трябва да получат одобрение от ръководството, преди да нарушат нечие право на личен живот.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини