Осъдиха британски младежи за призиви към бунт чрез Фейсбук

Съд в английския град Честър е осъдил на по четири години затвор 22-годишния Пери Сатклиф-Кинън и 20-годишния Джордан Блекшоу за подстрекаване към размирици и вандалски действия чрез социалните мрежи в интернет.

Разследването е установило, че двамата младежи са създали във "Фейсбук" групи, призоваващи потребителите на мрежата да се присъединят към погромите, предадоха британски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.

Огласявайки присъдата, съдията изрази надежда, че тя ще подейства като предупреждение към други хора.

Близо 1200 души, 20 на сто от които малолетни и непълнолетни, заподозрени, че са участвали в безредиците във Великобритания миналата седмица, са били изправени пред съд, сочат публикувани вчера данни на британското министерство на правосъдието, цитирани от Франс прес, на която се позова БТА.

Общо 1179 заподозрени са се явили пред съдия, уточнява министерството, което е събирало сведения за процесите до обяд в понеделник. Една пета от подсъдимите са на възраст между 10 и 17 години. Останалите са пълнолетни.
В около две трети от случаите, разгледани от съда, заподозрените са били задържани в ареста след първото им явяване, допълва министерството.

Някои съдилища са работили денонощно, за да се справят през последните дни с потока от заподозрени - над 2300 души, арестувани по време на размириците. Съдилищата в Лондон останаха отворени за първи път в неделя.

Шестнайсетгодишен младеж, обвинен в убийството на пенсионер по време на размириците в Лондон, се яви вчера пред съд в британската столица, който го остави в ареста. Майката на момчето бе изправена пред съда заедно със сина си по обвинение във възпрепятстване на правосъдието.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини