Армията създава елитна бойна група

Близо 800 рамбовци стяга родната армия за участие в опасни операции срещу терористи зад граница. Те ще бъдат оборудвани с най-новата дума на техниката, екипировка и въоръжение, за което военното министерство планира да изхарчи около 492,7 млн. лв., научи АСН. За обучението им пък ще се използват техниките и стратегиите на щатските морски пехотинци.

Бойците ще бъдат част от първата батальонна бойна група, която военното министерство планира да започне да действа до края на 2012 г. Тя няма да участва в операции по охрана, както досега в Афганистан и Ирак, а в реални бойни действия. Намеренията на армията са да има общо шест такива групи, които ще бъдат гръбнакът на войската за защита на страната и участие в операции на НАТО.

За създаването на групата се ползва изцяло щатският опит, тъй като ще копират изцяло структурата на механизираните батальони на армията на САЩ. Прототипът ще бъде създаден на базата на карловската 61-ва механизирана бригада, която от години се смята, че ще е ядрото на армията.

На практика групата ще бъде една малка армия, в която ще има всички нужни военни части, за да действа самостоятелно, обясниха военни. В нея ще бъдат включени разузнавачи, части от специалните сили, бронирани машини, пехота, военна полиция, сапьори, медици и части за управление на безпилотни летателни апарати.

Групата ще разполага и с отделен команден център.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини