24 °C

Нов закон в развитието на компютрите

ENIAC. Снимката е от публичен сървър на U.S. Army

Учени от Microsoft, Intel и Университета Карнеги Мелън (Carnegie Mellon University) откриха нов екологичен вариант на закона на Мур. Енергийната ефективност на компютрите се увеличава два пъти за година и половина, гласи новоткритата фундаментална зависимост в развитието на изчислителната техника, която получи името закон на Куми.

Законът на Мур е формулиран през далечната 1965 година. По това време Гордън Мур все още не е станал президент на Intel, а изчислителните машини заемат по няколко етажа. В статия за развитието на електронната индустрия Мур пише, че броят на транзисторите в новите модели микропроцесори ще нараства приблизително два пъти на всеки 18-24 месеца. Най-голяма популярност все пак има формулировката на друг президент на Intel - Дейвид Хаус: "Производителността на процесорите се удвоява на година и половина”.

За да изведат новата закономерност, учените са анализирали енергийната ефективност  на компютрите през последните 60 години. Проучването започнало от легендарния ENIAC, построен през 1956 год. Изчислителната машина консумирала 150 киловата и изпълнявала няколкостотин операции в секунда. Анализът на компютрите до наши дни показал, че средното количество еленергия за извършването на определен брой операции са удвоява на всеки година и половина.

Подчертава се, че като цяло консумацията на ток обаче нараства при компютрите. Статия за новото откритие учените са публикували в сп. IEEE Annals of the History of Computing, а резюме има в Technology Review.

В края на 2009 год. физиците направиха теоретични изчисления за идеалния квантов компютър и намериха фундаменталните граници на бързодействието му. Най-оптимистичните прогнози, свързани с този максимално бърз квантов компютър, ако той бъде създаден, са че законът на Мур ще спре да действа след 73 години. Оставям сами да пресмятате колко мощни ще са машините тогава и колко ефективни.

Мира Захариева
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини