Новата Windows 8 - плочки вместо прозорци

Microsoft раздаде на разработчици първите 5000 копия на операционната система Windows 8. Това стана по време на започналата днес конференция Build в Анахейм, Калифорния.

Пред журналисти и анализатори компанията демонстрира радикалните промени в начина, по който потребителите ще използват своите РC, предаде Technews. Windows 8 не е само поредната операционна система, коментира CNET. Тя има решаващо значение за това дали Microsoft ще остане в сърцето на компютрите във време, когато индустрията вече се разраства отвъд РС-тата.

Новата ОС ще работи на персонални компютри, дори и на такива, които в момента се управляват от Windows 7. Системата обаче поддържа и сензорно взаимодействие, което означава, че ще работи и на таблети. Windows 8 ще разбира също „езика” на писалките.

Промените започват с интерфейса, или това как изглежда системата и начина, по който потребителите взаимодействат с нея. Microsoft повдигна леко завесата по време на конференцията D9 през юни, показвайки десктоп интерфейс, подобен на този в мобилната Windows Phone 7. На Build компанията разкри много повече.

Вместо познатия фото десктоп с икони на приложения и файлове, новият Metro интерфейс се отличава с квадратни или правоъгълни „плочки". Някои са статични, като например Internet Explorer и Control Panel. Но други включват динамично съдържание, например календарът подсказва за предстоящи срещи.

„Плочките” поддържат плаващо съдържание на десктопа, така че полезната информация буквално се предлага на потребителите вместо те да я извличат. „Идеята е винаги да сте в час с това какво се случва”, коментира Йенсен Харис - директор в подразделението Windows Experience.

Когато потребителите кликнат върху приложение в интерфейса Metro, те ще открият ново изживяване. Програмата заема целия екран, отсъства познатата рамка, която разделя приложенията едно от друго и от десктопа. Няма го и тулбарът в долния край на екрана.

Новият потребителски интерфейс на Windows 8 се отървава и от множеството прозорци, на които се дължи и самото име на операционната система.

Все пак Microsoft ще продължи да поддържа познатия Windows интерфейс. Някои функции, като например, мениджърът на задачи, ще бъдат достъпни само в традиционния Windows интерфейс. "Не смятаме, че десктопът е място, което вие никога няма да искате да посетите, сякаш е наказателно поле", коментира Стивън Синофски, президент на Windows подразделението.

Но Microsoft ще налага основно Metro интерфейса. Със своите големи „плочки”, Metro e много по-сензорен. „Докато разработвахме Windows 7, сензорният интерфейс се появи навсякъде", заяви по този повод Джули Ларсон-Грийн, корпоративен вицепрезидент на подразделението Windows Experience. "Хората искат и очакват да могат да се докоснат до екрана", допълни тя.

Windows 8 може да се ползва на традиционни компютри с клавиатура и мишка, но същевременно това е и първият сериозен опит на Microsoft да конкурира Apple при таблетите. Съвместно с партньори като Acer и Samsung компанията демонстрира новата ОС на редица устройства със сензорен интерфейс, вкл. таблети и лаптопи.

Windows 8 поддържа и мултитъч, като разширява познатата от много смартфони и таблети функция „pinch-to-zoom” извън рамките на дадено приложение. Потребителите могат да реорганизират плочки в групи, като например игри, и да организират тези групи както им харесва.

Новата ОС ще промени не само начина, по който хората взаимодействат с компютъра, но и начина, по който разработчиците създават приложения. В следващите седмици Microsoft ще насърчава усилено разработчиците да пишат програми в Metro стил. В Редмънт си дават сметка, че за да конкурира iPad, Microsoft трябва да предложи богата селекция от сензорни приложения.

В допълнение към инструментите за разработчици, компанията ще развива и Windows Store - онлайн магазин, откъдето клиентите могат да изтеглят приложения в Metro стил директно на своите устройства. Но за разлика от Apple, която позволява продажби на приложения за iPad само чрез App Store, Microsoft ще позволи на разработчиците да продават своите програми директно на крайните потребители.

Въпреки обилната информация, поднесена от Microsoft, остават и въпроси без отговор. Най-важният от тях може би е нивото на поддръжка на таблети с ARM процесори. Microsoft разбуни духовете на CES през януари т.г., като обяви, че Windows 8 ще работи и на ARM платформи освен на x86. Не е ясно обаче как съществуващите приложения ще работят на ARM устройства. Стивън Синофски заяви, че Microsoft няма да портира съществуващите приложения към ARM, което означава, че ARM таблетите ще могат да изпълняват само приложения в Metro стил.

Няма информация и кога ще излезе новата ОС. Според повечето анализатори, Windows 8 ще се появи на пазара по някое време през 2012 година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини