Деца рисуват в подкрепа на донорството

 

Kонкурс за рисунка, посветена на 22 октомври, Европейски ден на донорството, стартира сред учениците от 7 до 12 клас.

Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, която се организира от МЗ и ИАТ (Изпълнителната агенция по трансплантация) с подкрепата на Българския червен кръст, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните и Нов Български университет.

Темата на конкурса за детска рисунка е мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството – „ЧАСТИЦА ОТ ТЕБ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗА НЯКОГО ЦЕЛИЯ СВЯТ”.

В съревнованието могат да участват отделни ученици или цели класове и училища. Ограничения във формата на рисунките, както и в използваната техника няма.

Творбите ще се приемат до 15 октомври на адрес:

Министерство на здравеопазването

 гр. София, пл. „Св. Неделя” 5

За конкурса в подкрепа на донорството.

В плика, освен рисунките, трябва да има и данни за автора им – име на участника, адрес и телефон за връзка.

Творбите ще се оценяват от 6-членно жури.

Награждаването ще се състои на 22 октомври, Европейски ден на донорството, като първите трима победители сред индивидуалните и групови автори ще получат предметни награди, осигурени от МЗ и ИАТ.

Всички рисунки ще бъдат показани в изложба.

Повече информация за конкурса може да бъде получена на тел. 02 / 9301 - 107, 118 или 119.

Европейският ден на донорството се организира за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел от Университетската болница в Женева. От 1998 г. този ден се подготвя ежегодно от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България Европейския ден на донорството се отбелязва за втора поредна година.

Целта на международната инициатива е да се популяризира донорството, което стои в основата на трансплантацията. Тази сложна медицинска операция е единственият шанс за хиляди хора да продължат живота си. В Европа над 56 хил. души се нуждаят от трансплантиране на някой орган или тъкани.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини