Запорират пенсии и заплати, взимат коли заради дългове

Заради банковата тайна частни съдия-изпълнители запорират заплати и социални помощи по сметки на длъжници, въпреки че парите са недосегаеми по закон. Лизинговите компании все по-често изземват автомобили на свои клиенти, защото не могат да плащат навреме дължимите по договора суми.

Хиляди са гражданите, чиито защитени доходи сме блокирали, алармира пред в. "24 часа" шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Запорират се сметки на длъжници, посочени от кредитора или при отговор от банка, че длъжникът има сметка при тях.

Законът задължава частните съдия-изпълнители да го правят, без обаче да знаят заради банковата тайна дали в сметките изобщо има пари и ако има, дали са от спестявания, продажба на кола или земя, заплата, пенсия или помощи за безработица, майчинство или инвалидост, които масово се получават по картови сметки.
Гилдията настоява за промени в закона, за да не прибират суми, които не искат и нямат право да вземат. По закон социалните помощи са несеквестируеми, т.е. защитени изцяло, а трудовите възнаграждения и пенсиите - частично. 

Единственият начин длъжникът да ползва парите, които му гарантират минимален жизнен стандарт, е да представи на частния съдия-изпълнител, който ги е запорирал, удостоверение от работодателя или от НОИ, че по блокираната сметка му превеждат заплатата, пенсията или социалните помощи. Тогава той ще вдигне запора частично или изцяло.
 
Лизингови компании заявиха, че все по-често изземват автомобили на свои клиенти, защото не могат да плащат навреме дължимите по договора суми. Според Закона за потребителския кредит това става след три неплатени вноски, каза за в. „Монитор” Борислав Тодоров от лизингова компания.
Често имало клиенти, които вземат кола на лизинг с идеята, че няма да погасяват редовно вноските. Понякога клиентите сами се отказвали от взетото на лизинг превозно средство без да чакат да се натрупат неплатени вноски. Имало и случаи, при които стопанинът връщал по-скъпия автомобил и вземал на лизинг по-евтин.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини