Спамъри печелят по 50 000 долара на час

Електронната поща продължава да бъде важно оръжие в ръцете на киберпрестъпниците. Спамът, или нежеланата е-поща, заема 80% от общия имейл трафик, по данни на компанията за сигурност G Data, съобщава TechNews.

По традиция, в празничния коледен и новогодишен сезон спамът достига пикови нива. Офертите с ниски цени са насочени основно към потребителите на онлайн банкиране и социални мрежи, както и към любителите на онлайн шопинга.

Докато по-рано кибермошениците използваха заразени с вируси приложения в писмата, сега действат по-фино, като с различни уловки се опитват да насочат хората към вредоносни сайтове, където да оставят личните си данни.

Всяко послание, дори от познат адрес, може да съдържа заплаха, предупреждават експертите. Много често престъпниците изпращат спам от хакнати електронни пощи.

През четвъртото тримесечие на 2010 година около 83% от целия интернет трафик, или 145 млрд. съобщения на ден, са били спам, твърди G Data. Това се обуславя от ниския разход за подобна дейност - според експертите, разпространението на 1 милион съобщения струва между $399 и $800, а при специални акции има и "промоции" - цената на 2 милиона писма е колкото за 1 млн.

В хакерските форуми има специални предложения за разпращане на спам до различни контингенти от получатели, в зависимост от типа на стоката или услугата. Така например, може да се изпраща спам до определени страни, само до феновете на онлайн игри, за мъже от 20 до 30 години и пр.

Спамът се разпространява чрез бот мрежи или заразени компютри. Един оператор на мрежа от 20 хиляди зомби компютъра може да изпрати 1 милион писма за 25 секунди (при скорост две писма в секунда). Това означава, че кибермошеникът може да заработи 50 хиляди долара за един час.

Сред най-популярните уловки в спам писмата е искането за потвърждение на регистрация и отстраняване на възникнал проблем. Подобни съобщения предлагат на адресата незабавно да обнови използваната програма, акаунт в социална мрежа или данните за онлайн банкиране, които за „застрашени” от атака. Следвайки посочената връзка, потребителят потвърждава активността на своя имейл адрес и въвежда данни, които могат да бъдат използвани за кражба на пари или друга ценна информация.

Популярен е и т.нар. 419 scam, или "Нигерийски спам". В този случай потребителят получава писма от шейхове и банкери, които уж се нуждаят от неговата помощ за превод на пари по друга сметка. Практикуват се също предложения за помощ на бездомни деца и животни. С подобен спам през 2009 година в Германия са откраднати $522 млн.

Друг особено популярен спам са уловките от типа „Трябва да видите това!". Потребителят получава съобщение с връзка към порно клип, снимки на знаменитости и други горещи теми. Когато кликне на посочения линк, жертвата заразява компютъра си с шпионски софтуер, който впоследствие предава на престъпниците всички логини и пароли от важните услуги.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини