Анкетираха димитровградски ученици за безопасния секс

84 единайстокласници от ПМГ в Димитровград

Близо 22% от единайстокласниците в димитровградската прородо-математическа гимназия "Иван Вазов" правят безопасен секс, това показва анкета на димитровградския клон на Регионалната здравна инспекция, подготвена заради Международния ден за баорба срещу СПИН. Други 10% почти винаги носят презерватив в себе си, а близо 65% от младите хора са отговорили, че не правят секс.

За да разберат сексуалната култура на младежите в училището,  инспекторите от РЗИ са интервюирали 84 ученици, от тях 43 момчета и 41 момичета. От проучването става ясно, че младите хора не се страхуват да конкатуват с носители на ХИВ вируса, дори това да е близък човек. 53% от запитаните 84 души са отговорили, че няма да променят отношението си към човек, носител на вируса на СПИН. Едва 8% ще спрат контактите с болен от нелечимото заболяване.

За 20,33% от запитаните вазовци използването на презерватив не помага за предпазването от СПИН, според 62,79% пък наличието на спирали, хапчета и други методи против забременяване не е начин да се защитиш от ХИВ вируса.

Ако се заразят със СПИН 53,57% запитаните в анкетата ученици ще кажат първо на родителите си, сочи проучването. Други 40,47% ще споделят първо с приятел или приятелка. С учителите по този въпрос ще говорят едва близо 2 % от единайстокласниците.

Полезна информация за това как да се защитят от ХИВ вируса младите хора получават най-вече от Интернет, това са потвърдили 63,09% от запитаните в анкетата. Второто място като източник на информация си делят училището и медиите с 11,90%. Следват приятелите и накрая в анкетата е семейството, откъдето едва 4 души от запитаните 84 ученици получават информация по темата "безопасен секс".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини