Козуначено руло с плънка

Козуначено руло с плънка

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Замесете маята с малко брашно, мляко, щипка сол и захар и оставете да шупне. Яйцата, останалото мляко и захарта се разбиват отделно и се прибавя брашно. Замесва се тесто, към което се прибавя и шупналата мая. Премесва се отново с топло мляко и брашно и щом отново шупне, започват да се замесват козунаците.
Докато месите мажете ръцете си с мазнина.

Месенето продължава до получаването на гладко тесто, което се оставя на топло да втаса. След това се размесва с намаслени ръце и се добавят ромът, ванилията и стафидите. Оставя се отново да втаса на топло. За да приготвите плънката, разтопете в съд захарта, докато се карамелизира, добавете орехите и прясното мляко. Разбъркайте - трябва да се получи кремообразна смес. Ако е твърде гъста, добавете още малко прясно мляко.

От готовото козуначено тесто се разделят три топки, премесват се и пак се оставят за малко да втасат. Едната топка се разточва на кора, намазва се обилно с плънката, поръсва се с предварително накиснати в ром стафиди и се завива. Същото се повтаря с още една топка.

Третата е без плънка и само леко се разточва. От трите козуначени ленти се оформя плитка, слага се в тясна намазнена форма за печене и се оставя отново да втаса на топло. Преди да се опече се намазва с разбито яйце или жълтък. Козунакът се пече в умерена фурна на 170–180 градуса.


Източник: gotvach.bg

Последни новини