Щрукли - хърватска баница

Щрукли - хърватска баница

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със солта върху чиста работна повърхност и в кладенче в средата чукнете едно яйце, добавете масло и разбъркайте постепенно с вилица. Смесете малко хладка вода с оцета и постепенно добавете към тестото, докато всичко се хомогенизира. Омесете тестото с ръце, докато стане гладко и еластично, но все пак остане мекичко и леко лепкаво. Разделете тестото на три равни части, намажете ги с четка с масло и ги покрийте с кърпа. Оставете да престоят 30 минути.

Докато тестото престоява, пригответе плънката. Смесете мекото масло с изварата, яйца, заквасена сметана, сол и черен пипер.

Върху набрашнения кухненски плот сложете едната топка тесто. започнете да го разточвате възможно най-тънко. След това се разтегля с дланите на ръце търпеливо., докато се получи тънко, но не толкова тънко като за щрудел. Изрежете образувалите се по-дебели краища.

Намажете половината от така разточения блат с плънката. Навийте и оформете с ръце, като леко притискате. Разрежете на 2 и подредете в намаслена тава. Трябва да се получат правоъгълни пакети, чиито краища са добре слепени, за да не излиза плънката. Така пригответе и останалите топки тесто.

Наредената баница Щрукли и я намажете със смесените сметана, разбъркана с малко сол, поръсете с настъргано сирене и сложете кубчета масло. Шъхнете хърватската баница да се пече за около 40 минути в предварително загряна на 200 градуса фурна. Поднесете Щрукли леко охладена.

Източник: gotvach.bg

Последни новини