Съкровището на Емин Ага-мистерии и факти

  • 20:57, 25 май 2017 г.
  • 20357
  • 1
  • 1
По своето невероятно, наистина колосално количество алтъни и какви ли не неимоверни скъпоценности това съкровище било може би донякъде съразмерно единствено с неизброимите богатства, похитени от френските кръстоносци през далечната 1091-а година, когато с рицарски иманярски хъс те тотално разкопали руините на легендарния еврейски Йерусалимски храм на цар Соломон! Очевидци разказва, че богатствата на Емин Ага са побрани и натоварени на 100 волски впряга. И всичкото това е било заровено в Коруджийското кале-гъста дъбова гора недалеч от днешния град Хармални и река Марица. Къде свършва истината и къде започват легендите ще ни разкаже дългогодишният шеф на Държавния архив в Хасково Марин Караиванов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (50)

  • 1
    Въ
    въх
    5 0
    21:37, 25 май 2017
    На това място до самата река при дупка над 2 метра теква вода. .....не възможно е да се зарови толкова грамадно имане.
  • 2
    Ст
    стенка разин
    1 -1
    15:03, 4 юни 2017
    Тоталното ликвидиране на Хасковския хамам едва ли е случайно! И до ден днешен няма отговор на въпроса защо този обект, обявен за Национален паметник на културата, е трябвало да бъде унищожен и то с такива извънредни мероприятия: взривявания, танкове и какви ли не други гьонсуратлъци!
  • 3
    Ст
    стенка разин
    0 -2
    15:20, 4 юни 2017
    Емин ага е обсебил хазната на османските султани. Именно тази хазна е заровил в темелите на Хамама. Целта му е била създаването на мощна кържджалийско-даалийска държава, която да натика османските султани в малоазийските земи. Ала нито времето, нито силите са му стигнали за такова грандиозно мероприятие! Тази теза се отстояваше най-вече от хасковския историк Борис Колев и донякъде от Иван Добрев.
  • 4
    Хамамското съкровище е много по-реално, като историческа даденост, отколкото пръкването на политическата сцена на личности като комбайнера Горбачов или пияницата Елцин! На посткомунягите хич не им се иска, зомбираните народни маси да проумеят най-сетне как вип-комунистите станаха капиталисти и от атеисти се префасонираха в теисти! А Хасковското хамамско съкровище го гушнаха онези, които командуваха парада на народа-баламурник и милионите балъци по времето на тъй-нареченото социалистическо строителство в изграждането и на така неизградения социализъм...Анадъмну?!
  • 5
    На 89 години съм вече и отлично си спомням как центъра на Хасково бе буквално блокиран от милиция, войска и танкове! Само подир денонощие от Хасковския Хамам не остана и помен! Още на сутринта Хамамската сграда беше изравнена със земята, сякаш там никога не я е имало...За какво бе цялата тази патърдия посред нощите до ден днешен никой сносно не е обяснил...
  • 6
    Ум царува, ум робува, ум патки пасе! Нашият народ го бива за предпоследното и последното в предходното изречение!
  • 7
    Едва ли обикновеният българин щеше да се облажи от Емин-аговото съкровище...Така че все ми е тая дали го е имало или нямало...
  • 8
    А бе те излъгаха сумати народ, че ще построят Рая на Земята, а вие сте се хванали за Оня дето духа: Съкровището на Емин ага! И да го е имало един гологан нямаше да видим от туй имане...Язък си за Хамама! За няколко часа му видяха сметката!
  • 9
    Ст
    стар хасковлия
    0 0
    11:48, 5 юни 2017
    Хамамът е бил официално обявен за национален, културен паметник. Изведнъж най-безцеремонно посред нощите бива безследно унищожен от съветски и български военнослужащи, като всяко ровичкане около случилото се нарочно се омаловажава или неглижира.Не е ли крайно време да се каже истината такава, каквато е?!
  • 10
    Язък, че си уж стар хасковлия, а не знаеш, че навремето, когато първи секретар на Окр. к-т на БКП бе другарят Господин Корцанов, беше рушната и то сред Хасковската чаршия, тъй наречената Шарена джамия, за която усилено се говореха иманярски легенди, че уж там се скатавали част от алтъните на въпросния Емин ага! Един дявол знае какво са намерили там, ама от джамията не остана и помен...Демек за тоя дето духа изфирясаха и Хамама и джамията...
  • 11
    Ха
    хаскьойски историк
    0 -1
    16:21, 6 юни 2017
    Вярно хортуваш комшу! То и другите джамии в Хасково бяха изпотарашени, ала само Шарената джамия беше съборена, след като бяха вече рушнали Хамама. А кой и как гушна Емин-аговото имане само Аллах знае и Архангел Гавраил...
  • 12
    Ха
    хаскьойски историк
    0 0
    16:37, 6 юни 2017
    Въпросът е феноменално елементарен: Кому е трябвало посред нощите да унищожава така аламинутно и целокупно Хамама, пък и Шарената джамия и какво е налагало тяхното унищожаване?! Тогава цялата власт беше в ръцете на БКП, а над БКП стоеше КПСС...Всичко останало е теорема за баламурници!
  • 13
    Зе
    зевзек
    1 0
    17:09, 6 юни 2017
    Явно навремето другарите са гушнали бая голямо имане, та и до ден днешен мълчат като пукали! По едно време ушите проглушиха на простосмъртните какво чудо на чудесата открила шантавата Людмила в Странджа, то не бяха пирамиди, то не бяха фараони и фараонки, а ето че за Хасковския казус - космическо мълчание. Явно, че още навремето Еминаговото съкровище е напълнило гушите на номенклатурните другари и толкоз! Както се вика - пито-платено!
  • 14
    Ем
    Еминагов-пра-пра-правнук
    0 -1
    14:46, 7 юни 2017
    В България номенклатурните комунисти станаха капиталисти, що и Еминаговите кържалии-даалии да не се пръкнат в чорбаджии...А Съкровището на Емин ага си е било историческа реалност и къде другаде би го натикал Еминджика по онова време в Хасково, освен в хамамските подмоли, другаде не виждам къде и как...Ех, други си намазаха филиите с Еминаговите драгоценности, ама винаги така става в този скапан живот!
  • 15
    Ко
    Констататор
    2 0
    16:42, 7 юни 2017
    Уви! Съкровището на Емин ага изчезна яко дим, ама някои друзья си намазаха филиите чак до десетото си поколение...
  • 16
    Им
    иманяр
    0 -1
    16:44, 8 юни 2017
    Туй съкровище не е лъжица за всякоя уста...Навремето и Иво Карамански взе да рови около него и набързо му запушиха устата с пръст...Тъй че трай си и си налягай парцалите, иначе най-малкото ще видиш звезди посред бял ден!
  • 17
    Им
    иманяр
    0 -1
    16:54, 8 юни 2017
    Навремето и директорът на Хасковския държавен архив беше луднал по туй съкровище, ама набърже му скроиха шапката, даже го арестуваха и впоследствие уволниха...Дали не си отлежава времето в кауша не знам...
  • 18
    По
    потомствен иманярF
    0 -2
    16:25, 11 юни 2017
    Само за десетина часа Хасковският хамам бе изравнен със земята и можеше спокойно да се използува за футболно игрище! Представете си само каква технология е използувана и що за робокопи са разфасовали и ликвидирали хамамската сграда и то само за няколко часа през ноща! Така за две-три денонощия след свалянето на Тодор Живков са били нацвъкани байганювските милиардери и рентиери! Като се започне с Румен Сербезов и Николайчо Банев и се стигне до Христо Бисеров и Христо Василев! Анадъмну, байганювска рая такава!...Нердене Христо Ботев, нердене Стефан Стамболов!
  • 19
    Ис
    историк
    0 0
    17:10, 11 юни 2017
    През шестдесетте години на Двадессети век тотално е разрушен само за едно денонощие Хасковския хамам? Както се казва: има нещо гнило в Дания!
  • 20
    Би
    бивш спецкадър
    0 0
    16:57, 12 юни 2017
    За 45 години след 09.09.1944г. ДС със съдействието на РУМНО, КГБ и ГРУ успя да открие почти всички значими съкровищни масиви в България, включително и Емин-аговото съкровище, скрито в подмолите на Хасковския хамам. Останалото бе въпрос на експедитивност, а тези структури не се церемоняха в това отношение!
  • 21
    Би
    бивш спецкадър
    0 0
    17:11, 12 юни 2017
    Навремето - 1957 година - Петричката врачка намекнала на дядо ми, че покрай Хасковската речка има нещо, на което и фараоновите пирамиди биха завидели! Ама кой да се досети за какво става въпрос? Още повече, че тази бабушкерница в много отношения дрънкаше с оная си работа...
  • 22
    Ди
    диалектически материалист
    1 0
    13:27, 13 юни 2017
    Тези, които таковаха мамицата на КТБ, таковаха мамицата и на Емин-аговото съкровище, тоест, ВЛАСТИМАЩИТЕ - тогавашни и днешни!
  • 23
    Ди
    Диамат и Истмат
    0 0
    16:52, 13 юни 2017
    Това съкровище отдавна отлежава в бездънните, Кремълски подземия насред Москва. Впрочем там се съхраняват толкова много драгоценности, които нито египетските фараони, нито древните римляни, нито маите и инките могат да си представят!
  • 24
    Ар
    археологичен кадър
    0 0
    12:53, 16 юни 2017
    Съкровището на Емин ага не е мит, а историческа реалност. И защо Емин ага да не го скрие под Хамамския фундамент, имайки предвид, че хамамите в Османската империя се ползуват със свещената неприкосновеност на джамиите?! Всъщност никъде другаде Еминджика и не би могъл да скатае туй огромно съкровище.А че Българо-съветските еничари са докопали съкровището в това не трябва да има никакво съмнение щом е публична тайна, че още от времето на Дзерджински и Фрунзе към съветските КГБ и ГРУ са функционирали спецструктури, чиято единствена функция е била намирането и оползотворяването на съответните съкровищни масиви.
  • 25
    Ин
    информирано-осведомен
    0 -1
    13:53, 18 юни 2017
    Не само в Хасковският хамам е скрито навремето въпросното, Еминагово съкровище. Такива съкровища са били скрити и в други хамами из Османската империя, защото под фундамента на всеки хамам е имало достатъчно обширно пространство, за да се заровят какви ли не драгоценности, които са се ползували с нещо като имунитет, поради това, че хамамите като джамиите са били свещени, неприкосновени постройки.
  • 26
    Идеята за заравянето на съкровището на Еминджика под темелите на Хамама е на неговия хазнатар Христодул Шишманов, което личи и от един текст в един от многобройните дневници на хасковския краевед Борис Колев, от чиято огромна архива останаха някакви мижави отломки...
  • 27
    Ли
    лиско
    1 0
    14:55, 23 юни 2017
    Хасковският хамам е съборен с благословията на Тодор Живков, но защо не е много ясно. За съжаление участниците в това мероприятие вече не са между живите, а доскоро можеха да кажат истината. Правени са два опита за събаряне на сградата: първиат с конвенционални средства, но не е помръднал. Може да не ви се вярва, но в Хасково е имало брожение срещу събарянето на хамама. Затова с помощта на специалисти хамама е взривен, като взивът е поставен в петите на сводовете. Стените са съборени като са връзвани с метални въжета,дърпани от танкове. Цялата операция е извършена в полунощ, за да се постави населението пред свършен факт....
  • 28
    Ат
    АТАТЮРК
    0 -1
    16:14, 24 юни 2017
    И в други хамами в Османската империя са заравяни съкровища и то защото хамамите като джамиите имат статут на свещени постройки и онези, които са заравяли съкровищата са искали по този начин да ги опазят продължително време, докато им се удаде благоприятен момент да ги изровят и използуват за собствените си цели. Така навремето постъпил Ататюрк, първият президент на Турската република, който успял благополучно да зарови и впоследствие да изрови едно колосално по размерите си съкровище, което благополучно използувал за укрепването на властта си и личния си авторитет в Турската държава.
  • 29
    Ат
    АТАТЮРК
    0 -1
    16:20, 24 юни 2017
    Всъщност става въпрос за един от най-големите хамами в Турция в град Измир.
  • 30
    Сп
    Спомен от близкото минало
    1 -1
    16:15, 26 юни 2017
    В едно неизпратено писмо до свой познат от Русе хасковският историк Тодор Делев споделя,че присъствието му при "изтърбушването" и унищожението на Хасковския хамам така го сътресло психически, че трябвало да си лее куршум при хасковската врачка Ванка. "Не видях какво товареха в сандъците, но едва ли са били обикновени камъни и пръст" - пише в неизпратено писмо до свой близък познат педагогът - историк. И завършва писмото си с констатацията, че едва ли ако се е касаело до обикновено рушване и заличаване на Хамама щяха да присъствуват толкова милиционери и "червени барети". "Няколко месеца подир това се тъпчех с валериан и луминал!" - пише в неизпратеното си писмо педагогът-историк.
  • 31
    Ди
    диалектик
    1 -1
    12:01, 7 юли 2017
    Вече съм на преклонна възраст и скоро, както се казва, ще хвърля топа...Очевидец съм на сриването на Хамама и оплячкосването на колосалното, Еминагово съкровище...Подписал съм декларация, че ще си държа езика зад зъбите! Ала истината е една-единствена: съветските командоси видяха сметката на Емин-аговото имане...Затуй истината за случилото се никога няма да види бял свят! А Бай Ганьо завинаги ще си остане с пръст в устата!
  • 32
    Пр
    ПРАВО КУМЕ, ТА В ОЧИ!
    0 -1
    11:30, 8 юли 2017
    Там, където кгб, гру, дс и румно са се подвизавали - трева не никне! Абсолютно същата квинтесенция е сполетяла и хасковския хамам...язък си за археологическият артефакт!
  • 33
    Ви
    ВИП-зевзек
    0 -1
    10:46, 10 юли 2017
    Навремето - 1989г. - 1991г. - структурите на Държавна сигурност и РУМНО сортираха финансовите ресурси и средствата за производство между номенклатурната БКП-каста, префасонирала се от комунистическа в капиталистическа. Всъщност касаеше се за милиарди, валутни левчета! На този фон случилото се с Хасковския хамам е едно закономерно явление, а за скритото там Еминагово съкровище се говореше под сурдинка от мастити археолози като Димчо Аладжов и историкът Тодор Делев. В края на краищата Съкровището отиде там, където през онези времена единствено беше възможно да се скатае: в бездънните Кремълски хангари, където е тъпкано с какви ли не артефакти, още от времето на древноримската империя, Чингис хан и Тамерлан...
  • 34
    Па
    Паметлив
    0 -1
    09:55, 13 юли 2017
    Не знам какво са оплячкосали изпод Хамамските подмоли, но знам, че изпод рушнатата Шарена джамия, насред Хасковската чаршия, извадиха около десетина бакъра, пълни с алтъни, които ги скатаха там, където слънце не огрява...Иманярите могат само ряпа да ядат пред едновремешните спецове в Държавна сигурност!
  • 35
    До
    До № 20 - "Стар хасковлия!"
    0 0
    12:17, 15 юли 2017
    Интересно защо някои умни глави гръмко отричат съществуването на Хамамското съкровище, а същевременно пеят какви ли не дитирамби на Сранджанските, фараонски драгоценности, родени в кухата кратуна на изкукуригалата Татова щерка и в още по-кухата тиква на нейната лична врачка Ванга от град Петрич?! За Странджанският водевил бяха потрошени няколко милиарда валутни левчета и то за този дето духа, докато има меродавни сведения, че из хамамските подмоли действително са били обсебени безброй скрити драгоценности, за съжаление, обаче изнесени скорострелно извън България, по посока на братския Съветски съюз...Както се казва ум робува, ум царува, ум патки пасе...
  • 36
    Съкровището на Емин ага е изнесено извън пределите на Османската империя още преди Освобождението на България от турското робство. За това са се погрижили окатите английски иманяри, които са обсебили 80% от световните съкровища. Съвсем неслучайно англичаните не искат да участвуват в Европейския съюз, защото Великобритания е толкова артък богата, че спокойно може да започне колонизирането на обитаеми планети и извън Слънчевата система!
  • 37
    Съкровището на Емин ага не е лъжица за всякоя уста...Естествено, че само държавните структури биха му видяли сметката, както и става впрочем...Уви, ум царува, ум робува, ум патки пасе...
  • 38
    Пр
    ПРИЗИВ
    0 0
    11:51, 18 юли 2017
    Бившите номенклатурни комунисти станаха капиталисти и без да докопат Еминаговото имане, защото изплюскаха държавните, парични авоари и сега се перчат, като крезове и рентиери. Впрочем абсолютно вярвам, че същата тая сволач е видяла сметката и на Еминаговото съкровище, която в комбина със съветската, тузарска паплъч си живеят животеца, като някакви богопомазани пачаври! Народе! Грабвай тоягите и натикай тази гнусна паплъч в кучи ***!
  • 39
    Сл
    след дъжд качулка
    0 0
    16:27, 19 юли 2017
    Навремето хасковският културтрегер Денко Чаръков се бе докопал до твърде знаменателни, архивни бумаги, относно Съкровището на Емин ага. Ненадейно обаче Чаръков заболя и надве-натри умря, а Чаръковите лични архиви се разпиляха яко дим...Явно някои влиятелни друзя-господа се бяха погрижили всичко архивно, което се отнася до Еминаговото имане да изчезне веднъж-завинаги...
  • 40
    Сл
    след дъжд качулка
    0 0
    16:34, 19 юли 2017
    Питайте олигархинята Марийка Банева, тя знае всичко за Емин-аговото съкровище...
  • 41
    Фи
    финансист
    0 0
    11:44, 20 юли 2017
    На Николайчо Банев Комунистическата номенклатура хариза два пъти повече паричен ресурс, отколкото струваше цялото Еминагово съкровище. Да не говорим пък какво бе харизано на останалите посткомунистически влъхви!...
  • 42
    Навремето към комунистическата Държавна сигурност бе сформиран специален отдел, чиято цел бе намирането и усвояването на съкровищни масиви. Особени постижения в това отношение имаше Хасковското Окръжно управление на МВР, оглавявано от генерал Янев. Изглежда именно през този период ДС-иманярите са набелязали Хасковския хамам, като потенциален източник на съкровищни артефакти. Оказало се обаче, че действителността е много по-главозамайваща и невероятна. Стигнало се до там, че лично Тодор Живков поискал съдействие от съветските другари за решаването на Хасковския, Хамамски, съкровищен казус и проблемът, както се вика, бил разрешен в рамките на 24 часа...
  • 43
    Ст
    стар кадър
    0 0
    14:18, 25 юли 2017
    По подобие на съветското КГБ и към българската Държавна сигурност бяха обособени спецотдели за издирване и "усвояване" на съкровищни масиви. Българските ДС-иманяри имаха определени заслуги и успехи в това отношение. Особено когато шеф на МВР стана генерал-полковник Ангел Цанев. То именно и тогава се разбичква казусът с Хасковското, хамамско съкровище на Емин ага. Лично съветският посланик в България, придружен от компетентни спецове в иманярската сфера, с месеци кибичиха инкогнито в града, слухтейки през нощите отвън, около и вътре в Хамама. Разбира се, беше включена и в действие съответната технология за издирване на съкровищни драгоценности. Така че плячкосването на Хамамското съкровище не беше плод на случайност, а неизбежна закономерност. Или както се казва: пари при пари отиват...
  • 44
    Ко
    Констатация
    0 0
    12:47, 5 авг 2017
    Ако ви попадне в ръцете летописната книга на едновремешното Хасковско, джамийско настоятелство твърде бързо ще ви стане ясно какво се е случило не само със Съкровището на Емин ага, ами и с куп други съкровищни мурафети! В това отношение има какво да каже и едновремешната, комунистическа Държавна сигурност, чиито познания в иманярството хич не са за подценяване! Уви, нарочно се замитат следите и изглежда има защо...
  • 45
    Еп
    Епистоларник
    0 0
    22:38, 6 авг 2017
    Емин ага е историческа личност, както и неговото съкровище е била реална даденост за времето си. Фактът, че около тези исторически факти се мълчи или пък се дрънкат врели-некипели и то от пишман видни исторически кюлханета, фактът, че навремето Тодор Живков си призна на всеуслушание, че "Социализмът е едно недоносче", а когато видният историк Генчев го попита за съдбата на Еминаговото съкровище гузно си замълча, е красноречив факт за случилото се с огромното имане, тоест, че е било изгъбосано веднъж-завинаги от тогавашните властимащи...
  • 46
    По
    Посветен в далаверата
    0 0
    12:49, 11 авг 2017
    След смъртта на археологът Димчо Аладжов някаква невидима ръка подправи личният му фонд! Кой и защо извърши туй светотатствено извержение?!
  • 47
    По
    Посветен в далаверата
    0 0
    11:19, 13 авг 2017
    Кремълските иманяри отдавна гушнаха Еминаговото съкровище! Ако някой ербап байганювец си е въобразявал, че такова главозамайващо имане ще остане в ръцете на Българската държавица значи пипето му не е струвало и пукнат грош! То пак добре, че от сферата на Съветския съюз се озовахме в сферата на Европейския съюз, иначе можеше и да осъмнем под названието Северна Турция...
  • 48
    По
    Посветен в далаверата
    0 0
    11:40, 13 авг 2017
    Кой опоска архива на хасковския краевед и самодеен архивист Борис Колев?! Знам че навремето хасковският кмет Георги Иванов лично се е ровил из Борис-Колевите бумаги...Що ли е търсил там, керетата, да не би на баба си изгнилите ченета?! То аслъ, дай на Бай Ганю да се изтакова връз метеното и да си гледа далаверата, демек, келепира...
  • 49
    Съкровището на Емин ага отдавна отлежава в сейфовете на бившата Българо-съветска, номенклатурна каста! Всички останали размисли по този казус са дъра-бъра - два чадъра!
  • 50
    Ар
    археолог
    0 0
    13:40, 15 апр 2018
    Чудя се защо някои бивши другарки и другари-комсомолци така раздразнено реагират на горецитираните мнения относно Емин-аговото съкровище?! Автентични архивни документи недвусмислено сочат, че това съкровище е съществувало и че е било изгъбосано от едновремешните, Български партком-власти, които буквално са го харизали на ВИП-Московските иманяри. Не съм нито русофил, нито русофоб, ала, уви, това е меродавната истина...И това се знае и в Москва, и в Алма ата, и в Ташкент...Тъй че всичко останало относно този прелюбопитен казус е дъра-бъра-два чадъра...

Категории

Последни новини