Обама ще приеме Бойко Борисов на 3 декември

Българският премиер Бойко Борисов ще бъде приет от президента на САЩ Барак Обама на 3 декември, за да разговарят за българското участие в мисията на НАТО в Афганистан, съобщи американското президентство, цитирано от БГНЕС.

Друга тема на разговора в Овалния кабинет на Белия дом ще бъде разследването за антиизраелския самоубийствен атентат на бургаското летище на 18 юли. При атентата бяха убити 6 души, освен камикадзето - шофьорът на автобус българин и петима израелски граждани, а други 30-ина души бяха ранени. Израел обвинява Иран като поръчител на терористичния акт, а ливанското ислямистко движение Хизбула - за изпълнител, но и двете страни отхвърлят обвинението. Що се отнася до българските власти, те проявяват предпазливост, като не желаят да посочат с пръст Иран или Хизбула. В Афганистан България има 614 войници инструктори и медици в силите Исаф, но страната се готви да изтегля силите си в съответствие с графика за изтегляне на алианса. В края на 2012 г. от там ще бъдат изтеглени 10 лекари, а 257 войници, които в момента служат на летището в Кабул, ще се изтеглят в началото на 2013 г. Останалите 347 които отговарят за сигурността на летището в Кандахар, последни ще се завърнат в България.

Припомняме, че На 18 юли автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. Това е първата атака в историята на България, която разтърси не само страната и Държавата Израел, но и целия цивилизован свят.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души, от тях 34 бяха транспортирани на следващия ден до Израел. Бомбата, която е задействал атентаторът-самоубиец, е била с три килограма тротилов еквивалент.

В Израел бяха погребани петте жертви на жестокия атентат, който е най-голям срещу граждани на еврейската държава от 2004 г. насам. Същия ден беше погребан и българинът Мустафа Кьосев. На неговото погребение, извършено според мюсюлманските традиции, се стекоха десетки хора, но нямаше нито едно официално лице, с изключение на кмета на селото и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Атентатът предизвика широк медиен и обществен отзвук по света. Варварското престъпление беше заклеймено от президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин, от външния министър на Европейския съюз Катрин Аштън. Всички големи световни организации, включително ООН, осъдиха убийството на невинни граждани.

Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула". Пентагонът също заяви, че трагедията носи почерка на "Хизбула", но все още е твърде рано да се правят окончателни заключения.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини