Може ли да ни удари мълния?

Гръмотевична буря над Димитровград

Мълнии поразяват над 1000 души годишно!

На ден падат около 8 млн. мълнии по света. 90% от ударените от мълния хора оцеляват.

Когато човек се окаже навън по време на гръмотевична буря, трябва да преброи секундите от мълнията до гръмотевицата, след което получения резултат да раздели на 3 за километри. Време под 30 секунди се счита за опасно.  

Няколко съвета как да се предпазим от директно попадение на мълния:

Най-безопасното място е в кола или сграда с гръмоотвод. Ако сградата е без гръмоотвод не трябва да се пипат металните предмети, и да се говори по телефона.

 Предстоящия близък удар на мълния може да се предскаже по изправянето на косите на хората, поради високия интезитет на електромагнитното поле. 

- Ако сте на открито първо изхвърлете всички метални предмети (ключове, ножчета, монети, златни, сребърни и т.н. бижута, даже и колани с метални токи)  на далеч от вас, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите краката си. Наведете главата, поставете ръцете си върху нея и притиснете колене до гърдите си. Стойте на разстояние, ако има човек около вас. В никакъв случай не заставайте под дървета (те привличат мълниите, както нашата топола), повечето учени казват, че ако сте на поляна не бива да стоите и на нея и е по-добре да застанете между две високи дървета, но ако те са на по голямо разстояние едно от друго, а вие по средата между тях.

- Подходящи в планината места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете, защото водата има по-висока проводимост от въздуха и ако попадне мълния в морето например, може да има удар върху човешкото тяло. В такъв случай бързо се търси възможно най-сухото място,  което е далеч от метални предмети. Хубаво е човек да се притаи в най-ниската част на терена, на който се намира.

 -Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от ел. мрежата телевизора, компютъра, рутера, модема и комуникационни кабели към тях (кабела от външната антена, кабелна телевизия, интернет, телефон и др.) , изключете   и останалите електрически уреди от ел. захранването. Затворете вратите и прозорците заради кълбовидните мълнии.Те са все още неразгадан феномен от науката, но има случаи, когато влизат в жилището и поразяват не толкова хората, колкото техниката – телевизори, хладилници, компютри, дори цялата електрическа инсталация. Поведението на кълбовидната мълния е абсолютно непредсказуемо. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци и най-вече от терасите.

- Ако ви застигне гръмотевична буря, когато пътувате с кола, трябва да спрете и да стоите вътре докато отмине бурята, без да се допирате до никакви метални части. Автомобилът в този случай е като кафез, който предпазва. Освен това е задължително да изключите радиото и всяква друга техника от този род в автомобила. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите, ако са обгорели, могат да се спукат.

 Ако човек е поразен от мълния и не диша и няма пулс, трябва да се пристъпи към дишане уста в уста, като на всяко 5 вдишване да се прави сърдечен масаж с честота 60 - 70 удара в минута. Ако сърцето забие трябва да се позвъни на 112, а ако няма възможност пострадалия трябва да се заведе до най-близкото болнично заведение.

Хр. Христозов

Ударена топола в Димитровград по ул. Ем. Станев 2010 година
Ударена топола в Димитровград по ул. Ем. Станев 2010 година
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини