Българин покори 5 върха в 5 планини за 24 часа

Мусала

Европейският вицешампион по ориентиране при мъжете от 2012 г. Кирил Николов - Дизела, направи уникално планинско изкачване - за 1 денонощие покори Ботев, Вихрен, Мусала, Руен и Черни връх.

Стартът бе в 19.30 часа на 14-ти автуст от Калофер към най-високия връх на Стара планина.

През нощта състезателят поел от хижа "Вихрен" към едноименния първенец на Пирин. След това призори Дизела продължил от местността "Трите буки" край Кюстендил към Руен. След Осоговската планина маршрутът бил към Боровец, откъдето започнал походът на Дизела към най-високия връх на Балканите Мусала.

Пред bTV той призна, че именно връх Мусала му е бил най-труден.

По обяд на 15, четвъртък, Кирил Николов се придвижил към Драгалевци, откъдето поел към Черни връх, който бил и последният покорен за 24 часа връх. Той сподели, че е добре и се чувства отлично.

Над 20 души екип придружавал смелия ориентировач и катерач. Нито веднъж Дизела не е потърсил помощ.

Кой е Кирил Николов- Дизела

Той е участник в най-големите международни щафети по ориентиране в скандинавските страни, където стартовете са обикновено нощем. В кариерата си има пробягани над 50 хиляди километра и куп медали и призови места.

Личната му треньорка Наталия Величкова, която има безспорен принос за всички успехи на своя възпитаник, подкрепи от самото начало идеята за този своеобразен планински маратон. Това е най.-силната реклама, която федерацията прави на нашия спорт, добави наставничката.

Най-класният ни ориентировач отсега е наясно със следващия екстремен проект за 2014 г, но го пази в тайна. Ще го реализира в чужбина и пак ще е свързан с планински върхове, издаде Дизела.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини