Германия помни Кристалната нощ, почита жертвите

Преди годишнината от Кристалната нощ, германският президент отдаде почит на помагалите за спасяването на евреите.

Германският президент Йоахим Гаук посети днес музей, посветен на индустриалец, спасил работниците си евреи от депортация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Посещението му бе свързано със 75-ата годишнина от Кристалната нощ, антиеврейските погроми, организирани от нацистите.

В работилницата на Ото Вайт, производител на четки и метли, по времето на нацистките погроми са получавали фалшиви документи и са се укривали работници евреи, някои от които са били слепи и глухи.

Това е "остров на човечността", който показва, че дори в трудни моменти хората имат избор - да направят добро и да се вслушат в съвестта си, заяви Гаук, бивш пастор и борец за правата на човека в Източна Германия.

Той разгледа музея заедно с 91-годишната бивша служителка на Вайт, журналистката и писателка Инге Дойчкрон.

През нощта на 9-и срещу 10-и ноември 1938 година и на следващия ден в цяла Германия синагоги и търговски обекти, собственост на евреи, са били плячкосвани и подпалвани. Арестувани и депортирани са 30 хиляди души, а 90 евреи са убити.

В събота германският президент ще участва в церемония пред паметната плоча за изгорената синагога в Еберсвалд, град близо до Берлин.

В памет на събитието десетки магазини в германската столица ще залепят на витрините си фолио, създаващо впечатлението, че са били счупени, както са били чупени стъклата на еврейските магазини през 1938 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини