Стотици хора участваха в шествие с мото ”Внимание! Фашизъм”

Стотици хора се включиха в шествие по софийските улици под наслов "Внимание! Фашизъм". То бе провокирано от случаите от последните седмици, в които бяха нападани хора от чужд произход.

Шествието тръгна в 12 часа от пилоните на НДК, премина по бул. „Витоша” и завърши пред Съдебната палата. 
В него участваха над 300 души. Те бяха предимно млади хора, мнозина от тях бяха дошли с велосипеди, предаде "Фокус".
Лозунгите
Те носеха лозунги: „Фашизмът убива, властта прикрива” и „Фашизмът не е мнение, а престъпление!”
Протестиращите скандираха: „Не на омразата”, "Всички сме различни, но всички сме едно”, „Нашата родина е цялата земя”, „Не искаме омраза, искаме любов”. 
Част от събралите се носеха със себе си камбанки, както бяха призовали организаторите на събитието, защото "освен че символизират мира, техният звън ще послужи като аларма за обществото да се събуди за опасностите от върлуващия фашизъм".
Едно от посланията бе въпрос: "На каква възраст загубихте съчувствието си?". Носеше го Георги, който го е направил специално за събитието. Той разказа пред "Дневник": "Смятам, че такова поведение на омраза не е естествено за хората - това са заучени реакции и както хората могат да се научат на такова поведение, могат и на останалото - на съпричастност към другите".
Шествието
Преди да потеглят, един от организаторите – Борислав Димитров заяви, че българското общество е закъсняло да осъди езика на омразата и поради това са се появили и тъй наречените „граждански патрули”. 
Омразата няма място в българското общество, подчерта Димитров. Той заяви, че „искат и молят МВР и прокуратурата да наложи върховенството на закона.” 
Борислав Димитров каза, че шествието няма нищо общо с никоя политическа сила. 
Докато преминаваха по бул. „Витоша”, граждани подвикваха към шестващите с въпроса:„Като убиват българи, къде сте?”
Шествието премина от НДК по бул. „Витоша” до Съдебната палата и се охраняваше от полицията. Движението в района бе затворено. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини