Германският президент се извини за Ленинградската обсада

Германският президент Йоахим Гаук заяви, че Втората световна война е "нанесла дълбоки рани" в отношенията между Русия и Германия. 

В послание до президента Владимир Путин по повод 70-тата годишнина от свалянето на обсадата на Ленинград на 27 януари 1944 година Гаук заяви, че Германия иска да запази паметта за причиненото на руснаците.

Самият Гаук си спомня за водената от нацистка Германия война срещу СССР "само с дълбока скръб и чувство на срам".
Според него обсадата на Ленинград от войските на Вермахта, продължила 2 години и половина, е причинила неописуеми страдания на жителите на града. Преживяното от тях и днес предизвиква потрес, пише германският президент. "В Русия, както и в Германия, спомените за тази безпощадна блокада са живи", добавя Гаук.

Той подчерта, че за всички справедливо мислещи хора, тя е свидетелство за престъпния начина на водене на война, избран напълно съзнателно от национал-социалистическото ръководство.

На церемония Бундестагът отбеляза освен паметта на жертвите на националсоциализма, и паметта на жертвите на обсадата на Ленинград.

"Германия осъзнава историческата си отговорност за скръбта, причинена на жителите на Ленинград и за жестокото водене на войната", подчерта президентът Гаук и изрази съпричастността на страната си към страданията на жертвите.
"Истината и човеколюбието могат да преодолеят омразата и враждата", заяви той и призова да се продължи "строителството на една обща Европа".

Гаук е известен с дистанцираното си  отношение към Русия. Той все още не е посещавал Москва, макар че  държавна визита е планирана отдавна.   

Над 5000 салюта ще бъдат изстреляни в небето над Санкт Петербург по повод 70-тата годишнина от вдигането на блокадата на Ленинград, съобщиха от руското министерство на отбраната. Те ще бъдат изстреляни на 30 залпа от вече разположените 40 ракетни установки в продължение на 10 минути.

Фойерверките ще се взривят на различна височина от 100 до 320 метра. Салютът ще започне в 21 часа от 4 точки на града, включително от Петропавловската крепост и три градски парка.

С помощта на специална компютърна програма е изчислен редът на зареждане на различните фойерверки, което определя каква картина ще създадат в небето.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини