70 години от съюзническия десант в Нормандия

18 световни лидери ще участват днес в честванията на 70-та годишнина от съюзническия десант в Нормандия. Срещата обаче е помрачена от обтегнатите отношения между Запада и Русия, заради украинската криза.

Преди честванията във Франция, лидерите на развитите страни от Г-7 се събраха за първи път от години без Русия и се разбраха да наложат нови санкции на Москва, ако тя не изпълни препоръките по отношение на Украйна през следващите седмици. 

Вчера руският президент Владимир Путин се видя с британския премиер Дейвид Камерън и с френския президент Франсоа Оланд. Камерън обяви, че предал на руския лидер ясно послание, че трябва да прекрати намесата си в Украйна и да работи с новоизбрания президент Петро Порошенко.

След срещата между Оланд и Путин нямаше изявления, но двамата са се поздравили сърдечно на стъпалата на Елисейския дворец, отбелязват информационните агенции.

Среща между Владимир Путин и Барак Обама не се предвижда, но руският президент ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел.

Преди 70 години 130 хиляди военни дебаркират в Нормандия в ранното утро на 6 юни 1944 г. Над 3000 губят живота си до края на деня. Мащабната военна операция открива втори фронт на бойни действия - на САЩ, Великобритания и Канада срещу фашистка Германия. Операцията окончателно обръща хода на Втората световна война.

В присъствието на десетки държавни лидери от целия свят ще бъде отдадена почит на жертвите на най-мащабния десант в човешката история. На редица плажове по френското крайбрежие парашутисти и морска пехота ще симулират бойните действия започнали рано сутринта на 6-и юни 1944-а. Очаква се да присъстват няколкостотин ветерани, участвали в сраженията под американски, британски, френски и полски флаг.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини