Официален часовник тръгна наляво

Конгресът на Боливия си има нов часовник, чиито стрелки обаче се движат наляво, предаде "Инкуайърър“.
Това е символ на идентичността на народите в Южното полукълбо, съобщи председателят на Камарата на депутатите Марсело Елио.
Часовете върху новия бронзов часовник също са изписани в обратна посока, така че стрелките показват точно текущото време. Обратна е само посоката.
"Вървящият в обратната посока часовник, поставен на фасадата на камарата на депутатите на Боливия, означава, че нашият север се намира на юг. Именно на юг се раждат идеологиите", написа Елио в "Туитър“.
"Промяната също засяга темата за нуждата да се сложи край на несправедливостите в Севера с нов световен ред, който ще се роди на юг“, заявява Елио.
По-рано фразата "нашият север е на юг", казана от уругвайския художник, писател и поет Хоакин Торес Гарсия още през 40-те години на XX век, се използва от много политици в южноамериканските страни, когато искат да подчертаят идентичността на своите държави и това, че техните правителства не зависят от "северния съсед" (САЩ).
Междувременно външният министър на страната Давид Чокеуанка, цитиран от боливийската агенция Ей Би Ай, заяви, че часовниците в страната трябва да вървят наляво. Това се обяснява с разположението на Боливия в Южното полукълбо, а слънчевите часовници там "вървят наляво", съобщи РИА"Новости".
"Слънчевият часовник е природният часовник. Слънцето се движи наляво на юг, а на север се обръща в другата посока“, казва още Чокеуанка. „Време беше да възстановим нашата идентичност“, казва още външният министър на страната.
Първите конструктори на механични часовници най-вероятно са живели в Северното полукълбо, и то северно от Тропика на Рака, някъде по европейските географски ширини. Математиците обаче наричат тази посока "отрицателна".
В Южното полукълбо, на юг от Тропика на Козирога, през деня Слънцето се движи по небето в "обратна" посока. Ако в Боливия сте с лице към Слънцето по обед, ще сте обърнати на север. Така че, ако механичните часовници бяха измайсторени първо в Южното полукълбо, много вероятно би било днес стрелките на повечето часовници да се въртяха в положителна посока.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини