Прокуратурата започна масови проверки заради наводненията

Върховната административна прокуратура разпореди проверка в Басейновите дирекции, общинските власти и областните управи връзка с наводненията в страната.
Това става след посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в Мизия миналата седмица.

Констатирани са проблеми и нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места, обявиха от държавното обвинение.

Ще бъде проверявана дейността на местните и областни власти от 1 януари до момента. От Басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения.

Ще се проверява и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг.

По отношение на кметовете и областните управители прокурорите ще проверяват дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

Крайният срок за завършване на проверката е 24 октомври, след което получените резултати ще бъдат обобщени.

До момента ВАП е извършила две проверки на надзора за състоянието на язовирите в страната – през 2012 г. и през март 2014 г. Първата проверка е била за управлението и разпореждането с язовири – публична общинска собственост. Установено е, че масово общинските съвети са взимали решения за отдаване под наем на язовири, вместо решение за отдаване на тези обекти на концесия.

Две години по-късно ВАП е изискала от МОСВ становище за състоянието на всички язовири с цел предотвратяване на риска от наводнения.
От екоминистерството са изпратили писмо на 31 март, в което се посочва, че 68 язовира са в предаварийно състояние и експоатацията им е недопустима, поради риск за хората, околната среда и материалните ценности.

Изпратени са предписания, чието неспазване е масово, и са констатирани празноти в нормативната уредба по отношение на контрола върху собствениците за поддържане на язовирите в изправно техническо състояние.

МОСВ е ангажирало Министерски съвет за законодателни инициативи по тези въпроси.

По-рано вътрешният министър Йордан Бакалов заяви, че една от възможните мерки за ограничаване на щетите от наводнения при обилни валежи е да се глобяват общините, които не си вършат работата превантивно.

Три нови жертви взеха наводненията в Бургаско през уикендна.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини