Трябва ли родителите на непълнолетни майки да бъдат лишени от детски добавки?

Родителите на непълнолетни майки да остават без детските добавки, които държавата им изплаща, а самите деца-майки да получават помощи за отглеждането на бебетата си в натура, вместо в пари. Това предвижда предложение на социалното министерство за промяна в Закона за семейните помощи. Проектът все още е на ниво обществено обсъждане и не е стигнал до приемане от правителството.

Проблемът с децата, които раждат деца, съществува от години в България. По данни на социалното министерство непълнолетните майки в страната са около пет хиляди. От тях 1 351 са момичета под 16 години. У нас родители, които принуждават децата си да живеят на съпружески начала с някого или съжителството между пълнолетни и непълнолетни се преследват от закона, който предвижда наказания от порицание и пробация до 5 години затвор. По данни на Агенцията за закрила на детето от 2013 г. (по-скорошни липсват) най-често сигналите за малолетни и непълнолетни майки до районните прокуратури са завършвали с откази да се образуват досъдебни производства.

Истината е, че човек няма как да забогатее от социални помощи, нито има как да се гледа едно дете с 35 лв. месечно, какъвто е размерът на детските добавки в момента. Но е ясно и че законът няма за цел да осигури отглеждане с тези пари, а само подпомагане. Негова цел е и да са предотвратява рискът от това деца да раждат.

Предложението на социалното министерство е родителите на непълнолетни деца да бъдат лишени от добавките, а непълнолетната майка да получава същата сума веднъж годишно, за да може да разполага с нея за своето дете. Годишният бонус ще се получава, само ако децата майки ходят на училище и взимат успешно изпитите си. Иначе те ще получават месечната помощ за отглеждане на дете в натура.

Вносителите се мотивират, че с промените ще бъде насърчено отговорното поведение на родителите, които да контролират децата си и да не допускат те да стават на свой ред родители в ранна възраст. Критиците на мярката - засега това е ДПС, изтъкват, че промените дискриминират както родителите, така и децата им и е много по-важно да се заложи на превенция и конкретно на образование на рисковите социални групи.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини