Павлова: Две тапи по-малко на магистрала ”Хемус“

Две тапи по-малко ще има по АМ „Хемус“, тъй като предсрочно завършва ремонтът на виадукт „Елешница“ и на двата виадукта при км 41.

Възстановява се нормалното движение и в двете ленти. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която инспектира ремонтите, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, съобщиха от МРРБ. 

Министърът подчерта, че приключването на ремонтните дейности е изключително важно, тъй като в последните месеци се създаваха проблеми с трафика всеки петък и неделя. Павлова напомни, че виадукт „Елешница“, е най-голямото съоръжение извън тунелите, които се ремонтират през този сезон. 

Тази година с осигурените от правителството 11,5 млн. лв. се ремонтира платното за Варна на виадукт „Елешница“. Съоръжението, с дължина 646 метра, вече е с нова асфалтова настилка и хидроизолация, подменени дилатационни фуги, тротоарни конзоли, санирани стълбове. Изградена е колекторна отводнителна система, а за по-висока безопасност на шофьорите са поставени нови мантинели и пътна маркировка. 

Министър Павлова напомни, че остават ограниченията за движение, поради довършващите се ремонти на тунелите на „Витиня“ и „Ечемишка“, които ще продължат до пролетта на следващата година. 

При тежки зимни условия ще се допуска преминаване на леките коли, но за тежкотоварния трафик ще има сериозни ограничения, с цел безопасното придвижване по магистралата. 
Тежкотоварният трафик няма да преминава през магистралата, а ще трябва да ползва обходните маршрути, например през Искърското дефиле. 

При обилен снеговалеж, когато се налага, за определен брой часове ще се спира изцяло движението по магистралата за почистване в участъка, при „Витиня“ и „Ечемишка“. 

Като обходни маршрути леките автомобилите могат да ползват и стария път през прохода „Витиня“, който е ремонтиран и подготвен за зимата.

Сериозни глоби за шофьорите без винетка 

Министър Павлова съобщи още, че ще бъдат инициирани законови промени, за да се налагат по-строги санкции срещу нередовните превозвачи. 
Въвеждаме компенсаторна такса като глоба срещу водачите, които карат без винетка, каза Павлова. 

Спиране на превозното средство от движение, налагане на глоба и плащането й на момента, са част от мерките в борбата с нередовните водачи. Предвидена е достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да гарантира, че ще намалеят опитите за злоупотреба и шофиране без винетки, посочи Павлова.

По думите й пътуващите българи са по-изрядни, а голям е проблемът при гастарбайтерите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини