Заместникът на Митов обвини Вигенин, че работи с доноси

„Вигенин работи с доноси, той не е източникът. Той е треторазрядна пощенска кутия”, това каза пред бТВ заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин. Той отказа да приеме обвинението, което прокуратурата му повдигна. 

Според държавното обвинение заместник- министърът е злоупотребил със служебното си положение като е закупил телефонни централи в  посолствата ни в чужбина без обществена поръчка. Сигналът е подаден от бившия външен министър Кристиан Вигенин от БСП.

Заместник- министърът обясни, че става дума за 12 посолства, всяко с лимит до 70 000 лева. 

По думите му Вигенин е направил същата обществена поръчка за телефонна централа за мисия зад граница, но не е бил обвинен. Ангеличин призна, че избраната фирма сега е различна от тази от времето на Вигенин и има основание да не се продължи с нея. Според него този сигнал е дошъл от някое от нашите задгранични представителства. 

Според заместника на Митов този сигнал е симбиоза между донос и предизборно политическо време. „Обаждат се и накърнени компании, които са изхвърлени, защото бяха обрасли цялото министерство и бяха несменяеми с години”, обясни още той.

Ангеличин подчерта, че всичко е чисто и при договора за служебните пътувания за служителите на външното ведомство, който също се разследва от прокуратурата. От МВнР са ползвали фирмата, която има договор със земеделското министерство. Целта според прокуратурата е била да се облагодетелства въпросното дружество.

Гост в бТВ веднага след това беше и подателят на сигнала Кристиян Вигенин, но Ангеличин не пожела да остане за разговор в него, защото това не било "очна ставка".

Вигенин обясни, че е получил вътрешна информация и е подал сигнал към прокуратурата, а тя е намерила за уместно да повдигне обвинения.

Според бившия външен министър общата сума за телефонните централи е близо 1 млн. лв. и в малките посолства щели да се изплатят след 20-30 години. Той обяви, че министерството е похарчило 200 хил. лв. за функционален анализ, от който нищо не е излязло. 

"Няма случай по мое време МВнР да не е обявило поръчка или да е изхарчило неправомерни суми, поне не и за такива разходи, които стигат до заместник-министър или министър", коментира Вигенин.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини