Павлова: И вторият милиард за саниране няма да стигне

На последното си заседание МС гласува формално увеличението на програмата за саниране на 2 млрд. лв.

Освен това бяха определени редът, методиката и правилата за изпълнение на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. 

Програмата продължава, ресурсът й е увеличен на два милиарда лева, с които ще продължи изпълнението на сградите, за които бяха спрени обществените поръчки и за които изборът на изпълнител или сключването на договор бяха временно преустановени до осигуряването на тези средства, каза регионалният министър Лиляна Павлова. 

Министър Павлова каза също, че се надява да има приемственост по тази програма. 

По отношение на цените за саниране Лиляна Павлова посочи, че те са съотносими спрямо средните цени в строителството към съответния период. Освен това се санирали тавански конструкции и общи помещения.

И вторият милиард е крайно недостатъчен за нуждите, които има в целия сграден фонд в страната“, допълни министърът в оставка. 

Павлова подчерта, че от ГЕРБ ще продължат да водят позитивна кампания и това, което ще предлагат, са мерки как да надграждат направеното. 

Тя коментира, че е бил пуснат абсолютно политически клип за сграда в Трявна. „Показаното беше доста измислено. Където има пропуски, възложителят в лицето на общината, чрез контрола се намесва и за сметка на изпълнителя се отстраняват тези пропуски. В случая на Трявна това беше политизирано. 

Гражданите са нашият най-важен директен контрол, когато има лошо качество, да сезират“, каза още регионалният министър в оставка. 

Програмата за саниране на ГЕРБ бе атакувана от почти всички политически сили. Те смятат, че по този начин ГЕРБ купуват гласове за предстоящите предсрочни избори. Освен това кражбите били големи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща да продължи програмата, но без кражби. Според нея качеството на санирането е лошо и реалната цена била поне два пъти по евтина.

Радан Кънев от ДСБ пък нарече програмата нагла и допълни, че всеки български гражданин знае колко струва санирането на един български дом.

Според патриотите пък с тази програма се облагодетелстват група граждани за сметка на данъците на други.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини