Какво ни казват сънищата

Прекрваме една трета от живота си в безсъзнателно състояние - докато спим нашето "аз" сякаш изчезва от реалния свят. Спомен за това по принцип безпаметно време са сънищата - загадъчна територия, която не подлежи на контрол от страна на разума ни. Съновиденията ни - кошмари или прекрасни блянове, могат да бъдат удивително реалистични или съвсем нелепи. Какво да правим с тях, когато се събудим? Има ли пророчески сънища?

Зигмунд Фройд считал, че нищо никога не се случва случайно, нито в реалния живот, нито в сънищата ни. Той е първият, който се заема научно с въпросите защо сънуваме определени неща, какво означават и изобщо имат ли връзка с нещо или са просто действия на психиката ни, които не се съчетават с нищо от нашия живот?

Фройд твърди, че в основата на всеки наш сън, стои някакво неизпълнено желание от деня. Всеки от нас се опитва и полага усилие да живее под определени правила, да изпълнява определени норми. В тази връзка не всички норми ни харесват, но се чувстваме длъжни да ги изпълняваме, за да можем да бъдем част от обществото, да не се почувстваме отритнати. И това е причината да сънуваме – в състояние на физически покой, в главата ни нахлуват желанията от деня, които по едни или други причини, не сме могли да изпълним. И тъй като не всяко желание може да бъде изразено буквално – някои блянове могат силно да разконцентрират и объркат човек, те се появяват в нашите сънища под формата на символи, на знаци.

Съзнанието, според Фройд, може да се характеризира от три части – Его, То и Суперего. Его е моралната част от нас и нашето съзнание, Суперего – цензор на То, прилага морала на Его; и То – първичните желания на всеки индивид, онези които не са подкрепени от норми, от правила

То успява да се появи само тогава, когато „пазачите” на съзнанието (Его и Суперего) отсъстват. През деня Суперего и Его потискат То и нашите желания могат да бъдат показани едва нощем чрез сънищата. Зигмунд Фройд смятал, че понякога хората не помнят сънищата си, защото веднага след като се събудим от сън, Суперего поема своята функция и не ни разрешава да „върнем” неприятните картини. Така успява да запази самосъзнанието ни. Според Фройд, обаче, значението на съня е известно на сънувалия го, независимо че той не го знае или не може да си го спомни. Във всеки случай, когато сънуваме, сме във властта на То. 

От времето на Фройд до наши дни изучаването на съня и сънуването е напреднало много. И все пак си остава загадка.

Американското общество по изучаване на съня класифицира няколко вида съновидения:

1. Калейдоскоп от битов боклук

Най-разпространеният тип съновидения са, които са само причудливи съчетания на видяното, извършеното, и помисленото в будно състояние. Нашето подсъзнание не влага никакъв смислов товар в такива сънища. Поради тази причина те биват забравени при събуждането.

2. Интелектуално-аналитични сънища

Тези сънища се явяват като продължение на напрегнатата умствена работа през деня. Благодарение на това са възможни внезапни проблясъци и намиране на най-доброто решение на проблема по време на сън. Известно е например, че периодичната таблица на химичните елементи Менделеев я видял по време на сън. Много от гениалните стихотворения на Пушкин и виртуални музикални произведения на Глинка са резултати от работещия без умора по време на сън хипоталамус.

3. Сънища за здравето

Нищо не пречи на мозъка по време на сън да приема сингналите на вътрешните органи. Устойчивите и повтарящи се образи са верен сигнал за коварния враг, пуснал своите болестотворни пипала в организма. Грешите, ако смятате, че тълкуването на вашите сънища е повод за забавление. „Съновникът на Милер“, написан от германски психиатър, се използва успешно в психофизиологията. Според специалисти хроничният гастрит например започва да се появява в съновиденията поне месец преди реалното му проявление. Болестите на дихателните пътища загатват за себе си по време на сън два месеца преди обострянето на състоянието. Хипертонията може да се „диагностицира“ на сън три месеца по-рано, алкохолизмът – шест месеца по рано, невротичните състояния – месец преди видимите симптоми.

4. Еротични сънища

Прието е да се смята, че тези сънища са последица от неудовлетвореността в сексуалните отношения. Но това съвсем не е така. Основното предназначение на еротичните сънища е борбата със стреса, където бурното въображение позволява да се стигне до желаното. Ако обаче подобни сънища са съпроводени със сцени на жестокост и насилие, трябва да се замислите. Възможно е да имате нужда от консултация със специалист за скрита агресия и депресия.

5. Пророчески сънища

Учените смятат, че в пророческите сънища няма нищо свръхестествено. Човекът е сложен механизъм с приемно-предаващи функции. Съществуват три вида пророчески сънища: Прогностични: Те са характерни за личностите с добре развита интуиция като резултат от обработката на информацията, която свързва миналото, настоящето и бъдещето. Така че нищо мистично няма в това, че по време на сън се открива изчезналата вещ, или пък се вижда изходът от дадено политическо събитие.

Сънища, обусловени от психическа и емоционална връзка: Такива сънища имат само много близки хора – влюбени, майка и дете, близнаци, които са свързани с невидимата нишка на силните чувства. В състояние на голям стрес, човекът, с който сме в такава силна психическа връзка, излъчва енергиен сигнал. И ето резултатът от този сигнал – пророческо съновидение.

Сънища провидения: Според психолозите съдбовни сънища виждат хората с тънка чувствителност, които не е задължително да притежават паранормални способности. Особеността на тяхната психика е острото възприемане на проблемите на другите хора. Те до такава степен се вживяват в събитията от живота на другите, че могат неочаквано и за самите себе си, да видят съдбите им. Но убедителни научни аргументи на съдбовните сънища засега не са открити.

Кои сънища не бива да пренебрегваме и трябва да анализираме?

Необичайните и упорито повтарящи се сънища с лошо и опасно съдържание: бягство от някого, неподходяща храна, задушаване. Ако подобни ярки образи все по-често ви преследват по време на сън, трябва да обърнете сериозно внимание на вашето здраве.

Всеки повтарящ се сън ни се дава от подсъзнанието, за да забележим все пак нещо важно, пропуснато, игнорирано или отхвърлено от съзнанието ни.

Безпричинните тревожни сънища са характерни за хората с песимистичен уклон в характера си.

Да се избавим от кошмарни нощни видения можем само с помощта на близките си хора и чрез работа с психолог.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини