Село Райново – домакин на фестивал за алтернативното кино

Домакин на петото издание на фестивала на алтернативното кино „Защитени светове“  ще бъде димитровградското село Райново на 3 и 4 май. В него се включват автори на некомерсиално филмово изкуство в областите на природозащитата. Тази година за пръв път ще бъдат представени и творби в областта на културното наследство. Читалища ще покажат различни празници и възстановка на ритуали.

Над 30 филма са подадени за участие до момента, поясняват организаторите от НЧ „Марица 2008“. Има заявки и от няколко кино клуба, сред които тези в Русе, Шумен, Велико Търново, както и от студенти.

Селекционна комисия с председател Валери Добрев – учредител на фестивала – вече е класифицирала повечето от изпратените филми. Те ще бъдат оценявани от жури, чийто председател е  режисьорът на филма „Хайка за вълци“ проф. Станимир Трифоно. В състава на журито са още фотографът Славян Костов от Хасково и доц. д-р Деян Георгиев от Катедра „Екология и аквакултури“ на Тракийския университет.

500 лв. е размерът на голямата награда от фестивала „Защитени светове“. Ще бъдат връчени две първи места в двете направления от по 400 лв. и две втори по 300 лв., поясняват организаторите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини