Допънителни безплатни автобуси за Задушница

На 3 ноември 2018г. за един от най-големите в църковни празници - Архангелова задушница, Община Димитровград ще осигури два допълнителни безплатни автобусa до нов и стар гробищeн парк.

Автобусите ще тръгват от 8:30ч. от църковен храм "Свети Димитър" и ще се движат по обичайното разписание. И двата гробищни парка ще бъдат озвучени с траурна музика, ще бъдат осигурени ритуалните за задушницата вино и хляб, за да бъде почетена паметта на нашите близки.

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи църковни празника. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото съботата е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правят се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини