Шефът на АПИ не е доволен

Председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов посочи днес, че има много забележки към мобилното приложение, поръчано от ръководената от него институция и струвало 750 хиляди лева. Критиките към програмата ЛИМА тръгнаха още с нейното лансиране през есента на 2015 година.

Приложението беше част от по-голям проект за следене на трафика по пътищата, финансиран с 5.6 млн. лв. по програма "Техническа помощ" на Европейския съюз и бе изработено от свързваната с Васил Божков компания "Декарт".

Днес инж. Глосов посочи, че има много забележки към изпълнителя на проекта и реакциите му относно внедряването на новите технологии, се казва в съобщение на пресцентъра на АПИ. Той допълни, че приложението непрекъснато дава проблеми, тъй като много бързо се развиват технологиите в мобилните услуги и трудно може да се наваксат измененията в софтуерите.

"Водят се разговори с разработчика, който се опитва да ни изнудва, като иска безумно висока цена за поддържане на приложението", каза още ръководителят на АПИ. Глосов подчерта, че ще се направи всичко, което е възможно, приложението да работи и системата да е съвместима и свързана с тол-системата, за да се дава навременна и единна информация на шофьорите.

В цял свят се затваряли пътища за снегопочистване

При откриването на нов участък от магистрала "Струма" днес Глосов коментира и почистването на пътищата при обилния снеговалеж вчера. Той припомни, че два часа след спиране на валежа е срокът за почистване на автомагистралите, а за останалите класове пътища сроковете са по-дълги. Глосов подчерта, че практиката и в Западна Европа, и в САЩ е при силен снеговалеж какъвто имаше вчера, пътят да се затваря и да не се допуска никакво движение.

Инж. Глосов посочи, че правилата за движение трябва да се спазват, и даде пример с шофьори на ТИР-ове на автомагистрала "Хемус", които въпреки забраната за движение са навлезли в участъка и са блокирали трафика за часове. Други водачи пък са карали в аварийната лента и се е налагало шофьорите на снегорини и влекачи да ги молят да освободят лентата, за да могат да минат пред тях.

Инж. Глосов съобщи, че за закъснение при снегопочистването на участъка от "Струма" на територията на област Кюстендил ще бъде санкционирана снегопочистващата фирма. В момента се прави анализ на извършената от нея работа.

По повод публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен - Гложене при сняг инж. Глосов посочи, че извършените дейности са недопустими и са изпълнени без знанието на АПИ. Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за нейна сметка, когато метеорологичните условия позволяват, допълни той.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини