Коледен дух с традиционни обичаи, песни, коледен огън и много ястия на площад "България"

    Днес на Игнажден, на централният площад "България" в Димитровград, се проведе едно от най-ярките събития през месец декември - Фестивала на зимната обредност и коледарските песни и кулинарното изложение "Коледна трапеза". 

    200 ястия бяха представени на традиционната коледна трапеза днес в Димитровград в седмото му поредно издание. На площада се изявиха над 130 участника в приготвянето на традиционни Коледни гозби. Най-сръчните домакини от читалища и пенсионерски клубове показаха своя майсторлък и кулинарни умения в четири раздела – обредни пити и погачи, постни и месни ястия и сладки изкушения. Събитието бе организирано от Община Димитровград, читалище „Васил Левски 2003“ и Общински читалищен съюз.

    От голямата сцена на площада пожелания отправиха кметът на Димитровград, Иво Димов и председателят на ОбС Гергана Кръстева, която връчи почетен знак на читалище „Съзнание“ – Голямо Асеново, по повод 90-годишнината му.

    11 местни състава и такива от съседни общини представиха Коледни обичаи и коледарски песни. Читалищата от селата Крум, Каснаково, Голямо Асеново, Сусам и Меричлери пресъздадоха обичаи от българската битност по празниците, а коледарски групи от селата Радиево, Долно Белево, Брод и Тракия изпълниха коледарски песни, съхранени в региона. Във фестивала три детски състава от Черногорово, Крепост и Странско.

    Бе запален и коледен огън с бъдник, както бяха представени и произведения на занаятчии, които допълниха празничния дух.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини