29 °C

А някои експерименти се нуждаят от 500 години за резултат

Дългосрочните научни експерименти изискват голяма доза оптимизъм.

2514 година. Някой бъдещ учен пристига в Университета в Единбург (ако университетът все още съществува), отваря дървена кутия (ако приемем, че кутията не е била изгубена или унищожена през вековете),  разбива няколко стъклени флакона, за да намери 500-годишните сухи бактерии вътре. Всичко това предполага, че целият експеримент не е забравен, че инструкциите не са изкривени и науката – или някаква нейна версия – все още съществува през 2514 година.

Дотогава учените, които са мечтали за този 500-годишен експеримент – Ралф Мюлер, микробиолог от Германския аерокосмически център и неговите американски сътрудници, разбира се, няма да бъдат живи. Те никога няма да узнаят отговорите на въпросите, които са ги интересували през 2014 г., за дълголетието на бактериите.

Идеята се родила оттова, че сътрудникът на Мюлер в Университета в Единбург, Чарлз Кокел, забравил бактерии от вида Chroococcidiopsis в суха петриева колба и те останали там 10 години. След като ги открил разбрал, че клетките са все още жизнеспособни. Има случаи, при които учени са успявали да възродят бактерии от 118-годишни кутии с месо …

„Всичко това подсказва, че животът на нашата планета не е ограничен от човешките стандарти за дължина на живота”. Това означава, че в много случаи ще се изисква работа, която надхвърля продължителността на човешкия живот, казва Мюлер.

Физически 500-годишният експеримент се състои от 800 прости стъклени колби, съдържащи бактерии от вида Chroococcidiopsis или Bacillus subtilis. Стъклените колби са херметизирани с пламък. Половината са защитени с олово, за да ги предпазва от излъчването на радон или космически лъчи, което може да причини увреждане на ДНК.

Всяка година през първите 24 години, а след това на всеки четвърт век за следващите 475 години, учените трябва да дойдат да тестват изсушените бактерии за жизнеспособност и да проверят дали има увреждане на ДНК. Отварянето на флаконите, добавянето на вода и преброяването на колонии, които растат от рехидратирани бактерии, е относително лесно. Трудната част е да се гарантира, че някой ще продължи да прави това по график и през следващите 500 години. Екипът е оставил USB стик с инструкции, което Мюлер осъзнава, че е далеч от адекватно, като се има предвид колко бързо цифровите технологии стават ненужни. Те също така са оставили хартиен носител.

„Но помислете за 500-годишна хартия“, казва той, как би пожълтяла и вероятно разпаднала се… Но трябва ли да издълбаем инструкциите върху камък? Трябва ли да ги издълбаем в метална плоча? Какво ще стане, ако някой, който не може да чете днешното писмо, дойде и реши да си вземе металната плоча като лъскава реликва, както някога са плячкосвали древни гробници…

Никоя стратегия няма да е напълно сигурна 500 години по-късно. Така екипът изисква от изследователите на всеки 25-годишен период да копират инструкциите, така че те да останат лингвистично и технологично актуални следващите пет века.

Мюлер и колегите му са сред най-амбициозните учени, които планират дългосрочен експеримент, но има и други.

През 1927 г. физик на име Томас Парнел изсипва катран във фуния и изчаква бавното капене на високо вискозната субстанция. Когато Парнел умрял, попечителството на експеримента с капката минава през верига от физици, които послушно са записвали всяка капка. Последната капка пада през април 2014 г., а експериментът може да продължи толкова дълго, колкото е по-голяма височината на фунията.

В биологията има и няколко други дългосрочни изследвания. В провинциалното имение на производител на тор в Англия, учени изучават как различни торове влияят върху специфичните култури, отглеждани в същите полета година след година от 1843 г.

В Илинойс учени провеждат проучване за царевица от 1896 година. А в Мичиганския държавен университет, ботаник погребал 20 стъклени бутилки с по 50 семена през 1879 г., които трябва да бъдат изкопавани на редовни интервали и тествани за жизнеспособност. Местоположението на бутилките се пази в тайна, за да се предотврати подправяне. Последната бутилка ще бъде изкопана през 2020 година, пише TheAtlantic..

В Мичиганския държавен университет се провежда и експеримент с бактерията Е. coli, който може да продължава векове наред. От февруари 1988 г. лабораторията на микробиолога Ричард Ленски наблюдава как Е. coli придобива мутации и се развива през поколенията. В момента те са генерация номер 70 500. Тъй като Е. coli се възпроизвежда толкова бързо, това е като да наблюдаваме еволюцията със супер скорост. Независимо от това, че експериментът е успешен във времето, Ленски не мисли за далечното бъдеще. Смята, че експериментът ще продължи още няколко години и в един момент, когато усети, че е събрал толкова, колкото може, ще го прекрати. „Но всеки път, когато споменавах на хората, че може да приключя експеримента“, спомня си той, „те казваха – не бива да го правиш. Това ме накара да осъзная, че хората оценяват дълголетието на подобен експеримент и потенциала на изненадите.“

Лабораторията на Ленски направи едно от най-изненадващите си открития през 2003 г. Е. coli внезапно е развила мутация даваща й способността да яде молекула, наречена цитрат. Разглеждайки предишните поколения, които лабораторията е запазила и архивирала, студент на Ленски успява да реконструира поредицата от мутации, които постепенно са довели до това, което прилича на бърза промяна.

Всеки ден някой в лабораторията на Ленски прехвърля Е. coli в нова колба, използвайки същия вид стъклени съдове и същите растежни среди, които използват от 30 години. Подобно на бактериите, техниките за изучаването им са се развили. Днес учените могат да подредят целия геном на Е. coli, например – но бактериите ще продължат да се променят. Ленски е идентифицирал вече учен, на когото ще завещае експеримента, когато се пенсионира.

„Разбира се, за да продължи подобен експеримент, предполагам, че науката все още ще изглежда като днес, в смисъл, че университетите ще съществуват, ще има професори с лаборатории и т.н.“, казва Ленски. „И все пак, ако погледнем не толкова далеч в миналото, това не е начинът, по който е правена науката.“ Само преди няколкостотин години парите за научни изследвания са идвали главно от богати покровители, а не от правителствени агенции.

Вековният експеримент се нуждае и от дългосрочен финансов план, а Ленски търси свой заможен патрон. Експериментът му се ползва с държавно финансиране, но той знае, че това е ненадеждно, особено ако обществената подкрепа за науката бъде прекратена. В идеалния случай, той би искал да създаде дарение и вече е направил изчисленията: дарение от 2,5 милиона долара ще осигури възвръщаемост от около $ 100 000 на година, която трябва да покрива разходите за материали и заплатата на техник, който да работи всеки ден по експеримента.

500-годишният микробиологичен експеримент на Мюлер е далеч по-евтин и по-малко ангажиращ, тъй като един изследовател трябва да работи върху него само веднъж на всеки 25 години. Но това изисква от хората да си спомнят, да ценят науката като начинание и да разполагат с ресурси, за да я изпълнят. Тъй като експериментът започва едва през 2014 г., планирането му за 500 години напред изглежда изисква определен оптимизъм за стабилността на нашия настоящ свят.


Източник: megavselena.comКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 21.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изведете на предна позиция дисциплинираността си в службата. Находка за всеки работодател е да има такъв човек като вас в екипа си. Посветете се на кариерата си, тя е вашата стихия днес. Обърнете внимание и на здравето си, в последно време ви създава притеснения. Нужно е да бъдете по-отговорни и към семейството си.
21.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Многото ви ангажименти днес може да ви направят раздразнителни и нетърпеливи в очакванията ви. За да е по-спокойно около вас не взимайте спонтанни решения, с бързата си мисъл ще изпреварвате околните и това може да ви противопостави на тях. Свършете предвиденото и си дайте малко отдих.
21.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разпределите времето си така, че да е достатъчно и за работата, която има да свършите, и за общуване с близки хора. Ще получите ценни съвети, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направят водещ в делото ви, стига да се вслушате в тях. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
21.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За успеха трябва да се работи. Ако съумеете да извлечете поука от предишни грешки и не допускате повторението им – вече сте постигнали много. Любовта и вниманието на любимия човек ви дават кураж и вдъхновение. На отдавна започнат проект вече му се вижда има края, нужно е още съвсем малко.
21.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
21.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Занимаващите се с творческа дейност ще имат интересни изяви пред широката публика. Търсещите предизвикателства ще имат вълнуващи преживявания, които ще ги зареждат с енергия и вдъхновят да разкриват повече от добрите си страни. Ако се поддадете на чужди внушения, рискувате да влезете в конфликт с близък на сърцето ви човек.
21.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се чувствате натоварени с работа, но резултатите си заслужават. Ако се занимавате с бизнес, бъдете предпазливи при работа с пари и други ценни предмети. Личните си проблеми не споделяте с всеки, бъдете дискретни към себе си и към хората от обкръжението ви. Очаровани ще останете от нечие внимание и това ще ви накара да се почувствате чудесно.
21.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очаквано и действително случващо се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия.
21.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Контактите ви с деловите партньори днес са на ниво и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни фирми през днешният ден са доста рисковани. Сега е момента да разведрите климата в семейството.
21.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъдете обладани от съмнения към всичко, с което се сблъсквате днес. Но така ще загубите от очарованието на изненадата. Правете неща, което ви се харесват. Организирайте си среща с хора, които обичате, и които ви обичат. Това ще ви зареди с енергия и желания за повече развлечения.
21.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще ви зарадва с много приятни емоции и добро настроение. Приемате леко нещата, които се случват около вас, като предпочитате да отговаряте позитивно на всичко. Отношенията ви с любимия човек са прекрасни, за което можете да сте благодарни и на собствените си усилия. Ще останете очаровани от предложението, което получавате днес.
21.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден е много ползотворен за вас в творческо отношение. Имате доста интересни идеи, които трябва да разработите и дооформите. Не пренебрегвайте съветите на вашите близки и не мислете, че чуждото мнение непременно е погрешно. Добри новини свързани с предстоящи бизнес-сделки.
21.08.2019
Последни новини