Историк нападна милиардерите на Давос, че не плащат данъци

Дискусия по време на Световния икономически форум в Давос се превърна в сензация, след като холандски историк атакува милиардерите, че не плащат данъци, пише "Гардиън".

Видеото с Рутгер Брегман е споделено от десетки хиляди. Брегман е автор на книгата "Утопия за реалисти, или по-високи доходи с 5 часа работа дневно и как да ги постигнем".

По време на дискусията той отправи критика, че на форума не е обърнато внимание на ключовия проблем в битката за по-голямо равенство: богатите не плащат справедлив дял данъци.

Подчертавайки, че 1 500 души са пристигнали на Давос с частните си самолети да чуят Дейвид Атънбъро за климатичните промени, Брегман изрази изненадата си, че никой не говори за вдигане на данъците на богатите.

Слушам хората да говорят за справедливост, равенство и прозрачност, но никой не повдигна реалния проблем с избягването на данъци, нали? И богатите просто не плащат справедливия си дял, оплака се той пред панел за равенството, организиран от списание "Тайм".

Чувствам се като пожарникар на конференцията и на никого не е позволено да говори за вода, добави историкът.

Индустрията трябва да "спре да говори за филантропия и да започне да говори за данъци", призова той.

"Данъци, данъци, данъци. Всичко останало е глупости по мое мнение", вярва холандецът.

Бившият финансов шеф на Yahoo Кен Голдман, който беше в публиката по време на форума, оспори коментарите на Брегман. Според Голдман "панелът е едностранчив". Той отбеляза, че финансовата ситуация в световната икономика е успешна и открива рекорден брой работни места.

Но други участник в панела контрира, че високата трудова заетост не е толкова хубаво нещо, защото много хора са експлоатирани.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини