Стартира Маратон на четенето в детските градини - да създадем любов към книгата

    В Димитровград старира Маратон на четенето в детските градини от 2-ти април, като кампанията ще продължи до 23-ти април. Димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” инициира четения на приказки на малчуганите в детските градини, като покани в кампанията да се включват  журналисти, библиотекари, родители и доброволци. Поводът е 14-тото издание на националната кампания, организирана от Националната библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга“.

    През тази седмица се отбелязва и Седмицата на детската книга, която е в периода от 2-ри до 7-ми април. Инициативата е подкрепена и от димитровградското читалище „Култура 2002”, което също организира четене на приказки пред малчуганите в градините.

    Една от първите градини, в които се проведе инициативата, бе ДГ "Роза", където бе поканена журналистката Милена Николова, която пречете приказката за Чук и Пук (поучителна приказка за зъбките) от Турбьорн Егнер, който е роден през 1912 г. в Осло. Получителната история за грижата за зъбките заинтригува малчуганите, които проявиха жив интерес към нея и поуките за зъбната хигиена.

    Основната цел на кампанията е създаването на любов към книгата, готовност за учене през целия живот и възпитание в духа на националните и общочовешки ценности при подрастващите. Факт е, че децата днес четат по-малко, отколкото преди години, тъй като свободното си време използват за други дейности, показва проучване, което е проведено сред 21 000 деца и младежи. Децата днес малко четат не само книги, но и комикси, списания и сайтове, а и тези, които искат да четат се срамуват от приятелите си да бъдат видяни с книга в ръка, половината от анкетираните са заявили, че се радват да четат, но повечето (54%) са тези, които все повече предпочитат да гледат телевизия, отколкото да четат в свободното си време.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини