11 °C

Идентифицираха 3 птици от рисунките в Наска, но не са местни

Рисунките на Наска са отдавнашна мистерия. Огромните геоглифи са хиляди и изобразяват животни и растения, митични животни и геометрични фигури. Сега изследователи откриват, че някои от гигантските творби в Перу изобразяват птици, които никога не са обитавали тези места.

Сред 16-те масивни изображения на птици в пустинята Наска в южната част на Перу са идентифицирани отшелник (горски вид) и пеликан (крайбрежен обитател), според ново проучване, публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports.

Никой не знае защо са начертани линиите на Наска и е твърде рано да се каже защо хората, живели там преди инките, биха се интересували от тези птици, каза съавторът на изследването Масаки Еда, зооархеолог от музея на Университета на Хокайдо в Япония.

Мистерията Наска
Рисунките Наска са огромни геоглифи, създадени с натрупани камъни или издълбани в сухата пустинна земя. Повечето от тях са геометрични фигури или изображения на животни, направени с една непрекъсната линия. Всъщност самите линии са над 10 000 линии, а някои от тях са широки 30 метра и се простират на повече от 9 километра. Най-добре се виждат от въздуха или от околните върхове, от земята не е възможно да бъдат различено изображението, а само дълги прави или извити писти.

Хората от народа Наска започнали да изработват тези линии, издълбали в пустинята или от наредени камъни, около 200 г. пр. Хр. Археолозите предполагат, че имат религиозно предназначение. Може би гигантските творби са служели като лабиринти, по които с вървели поклонници или свещенослужители.

Еда започнал да изучава птиците от рисунките на Наска по искане на съавтора на изследването Масато Сакаи, експерт в университета Ямагата в Япония. Еда работел за идентифициране на кости от птици на археологически разкопки в близост в пустинята Наска и се интересува от изучаването на геоглифите от биологична гледна точка.

"Вярвам, че мотивите на животинските геоглифи са тясно свързани с целта, поради която са били гравирани”, казва Еда за Live Science.

Орнитоложка археология
Еда и неговият екип проучват анатомичните характеристики на всекит 16-те геоглифа на птици, като категоризират характеристики като формата на клюна и опашката и относителната дължина на опашката и краката. Те успели да идентифицират три птици със сигурност.

Един известен глиф, досега идентифициран предимно като колибри, всъщност изглежда е отшелник, подгрупа колибри, обираващи тропиците и субтропиците, съобщават изследователите. Отшелниците живеят в горите на северно и източно Перу, но не и в южната пустиня.

Поради дългия и тънък лист, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, предварително идентифицираната колибри е прекласифицирана като отшелник.

На снимката: Заради дългия и тънък клюн, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, идентифицираната досега като колибри е прекласифицирана на отшелник. Кредит: Еда М., Ямасаки Т., Сакай М.

Друга изненада, каза Еда, беше откритието, че друг глиф представлява пеликан, който може да се открие само по брега.

Третият идентифициран глиф показва птица гуано, която представлява важна група от видове в Перу исторически и до наши дни. На островите край бреговете на страната, гуано корморанът, перуанската буба и перуанският пеликан оставят огромни количества птичи тор или гуано, които се превръщат в изключително ценна стока за британските спекуланти в средата на 1880-те години, като отличен тор. 

Следващата стъпка на учените е да проучат как са представени птиците в храмовете на Наска и керамиката Наска. Сравненията между трите примера на птичи рисунки биха могли да помогнат да се обясни защо народът Наска е избрал да представи тези птици. Тази работа все още продължава, каза Еда, но екипът вече е открил някои различия във видовете птици, представени в трите различни контекста.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини