Как да работите с човек, когото не харесвате

В идеалния случай ще работите това, което обичате, ще печелите от него достатъчно и ще сте обградени от готини хора, които ще ви карат да ходите на работа с желание. Идеалният случай обаче е като перла в пустиня. Възможно е да работите нещо, което ви допада и да изкарвате добри пари от него, но за съжаление, няма как да си избирате всички колеги.

И как се работи с човек, когото не харесвате? Трудно, но не и невъзможно. Ето какво можете да направите:

Идентифицирайте с какво точно ви дразни

Мързелив ли е, прекалено много говори, натегач е, мрънка, постоянно се оплаква… списъкът с качества, които може да не харесвате е огромен. Когато осъзнаете защо не харесвате съответния човек, веднага ще видите дали можете да преодолеете проблема или да го „излекувате“.

Говорете с него

Понякога директният диалог очи в очи може да има позитивно влияние и този човек да промени малко държанието си в офиса или спрямо вас. Друг път може да се наложи да опитате с намеци или заобикалки. При всички случаи си струва да инвестирате някакво усилие в решаване на този проблем, тъй като очевидно ще работите заедно.

Съберете доказателства

Ако причина за вашето дразнение е неговото отношение към работата или начинът по който (не)я върши, можете да се обърнете към някого на по-високо ниво. За случая ще ви трябват обаче доказателства. Започнете да събирате неоспорими аргументи защо този човек трябва да бъде порицан или преместен.

Дистанцирайте се от него

Ако той е просто колега от офиса, може да успеете да го игнорирате и да не общувате с него изобщо. Лошото е, ако е директно във вашия екип и трябва да работите по проекти с него. Тогава единственото решение е да влизате по-рядко в интеракция с него и то само по работни въпроси.

Крайни решения

Ако работата с този човек е толкова нетърпима имате две опции – да се съюзите с други колеги, които също не го харесват и заедно да вгорчите живота му на работа. Това отнема доста време, енергия и носи негативни емоции. Или можете да поставите ултиматум на ръководството – аз или той/тя, който обаче може да не бъде добре приет и да не сработи във ваша полза.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини