Къде има най-голям шанс да ви върнат портмонето

Ако си изгубите портмонето, шансът да ви го върнат в Германия е по-голям, отколкото в Русия или Румъния. Но германците съвсем не са най-честните на света, показва интересен научен експеримент, проведен в 40 страни.

Намирате портмоне с голяма сума пари. Какво ще направите? Не се безпокойте - не ви снимат със скрита камера, но може и да сте станали участник в един глобален експеримент, проведен от швейцарски и американски учени в 40 държави. Общо по света са били разхвърляни над 17 хиляди портмонета. И изпреварвайки малко нещата, да кажем, че над половината са били върнати.

Колкото повече пари, толкова повече честност

Как изобщо им е хрумнало на учените да подхванат точно тази тема? Искали да установят нивото на честност. Защото именно тя стои в основата на икономическите отношения и обществения живот. "Ако няма честност, се нарушават обещания, не се изпълняват договорености, не се плащат данъци, а държавата се корумпира", пишат учените в своето изследване.

В рамките на експеримента те са разговаряли и с водещи икономисти, които са били помолени да прогнозират резултатите. Повечето били сигурни, че хората няма да върнат намерените пари. Но се оказва, че са сгрешили.

Що се отнася до съдържанието на портмонетата, в тях освен пари имало и визитна картичка с информация на съответния език. Намерилият портмонето е трябвало да остане с впечатлението, че загубилият го е местен човек. Парите били в националната валута.

Резултатите от изследването истински изненадали учените, а основният им извод гласи: колкото повече пари имало в портмонето, толкова по-честно постъпвали хората, които са го намерили. Разбира се, не винаги и не навсякъде. Дипазонът на "гражданската честност", както я наричат учените, варира от 14 до 76 процента в отделните страни.

Къде са най-честни?

Първото място заема Швейцария. Но само когато става дума за портмонета, в които не е имало пари, посочва Кристиан Цюнд, един от съавторите на изследването. Портмонетата с пари били връщани най-често в Швеция, Дания и Нова Зеландия, а като цяло може да се каже, че водещите позиции в този експеримент заемат богати страни, в които демокрацията има дълги традиции и в които не се наблюдава голямо неравенство. Сред тях попадат всички скандинавски страни, а Германия се класира на девето място.

"Златната среда" заемат страни като Испания, Румъния и Русия, които са с по-добри позиции от Канада, САЩ и Великобритания. Дали в такъв случай излиза, че руснаците са по-честни от американците? "Да, поне когато става дума за това да услужиш на непознат човек. Руснаците се решават на тази стъпка по-бързо от американците или англичаните", обобщава Кристиан Цюнд.

На последно място в тази класация се нарежда Китай. Но само що се отнася до невърнатите празни портмонета - портмонетата с пари били връщани по-често. В Мексико, Гана, Кения и Казахстан били върнати най-малко портмонета с пари.

Хората са по-честни, отколкото предполагаме

Част от изследването бил и следният експеримент: участници в проекта влизали в някоя обществена сграда (банка, музей, театър, поща или полиция), отивали при портиера и казвали: "Намерих на улицата това портмоне. Но много бързам и затова Ви моля Вие да се свържете със собственика". След което в продължение на 100 дни учените проверявали електронната поща на фиктивния потърпевш (чийто имейл адрес бил написан на визитката в портмонето), за да проверят честността на съответните служители. Портмонетата без пари били върнати в 40 процента от случаите, а тези с пари - в 50 на сто от случаите.

Но дали хората връщали портмонетата главно поради това, че парите в тях не били много? Да речем - 14 долара. За да проверят това предположение, учените решили да увеличат сумата до 94 долара и 15 цента. Разхвърляли портмонета с тази сума в три държави - Великобритания, Полша и САЩ. И се оказало, че от портмонетата без пари били върнати 46 процента, от тези с малка сума - 61 процента, а от портмонетата с голяма сума - 72 на сто.

Както вече стана дума в началото, върнати са били над половината от 17-те хиляди портмонета. А след като проверили съдържанието им, учените установили, че са липсвали само 2 процента от общата изходна сума.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини