4 °C

ВМРО: Учебници славят Ахмед Доган, редом до Радой Ралин, и Софи Маринова като велика музикантка

Изображение 1 от 2

  Министерството на образованието и науката да изготви доклад за учебното съдържание на всички учебници. Те да бъдат прегледани за неточни факти, манипулации и продуктово позициониране. Това поискаха депутатите от ВМРО от министъра на образованието Красимир Вълчев в изявление пред медиите в парламента.

  В същото време от ВМРО искат пълна информация за това как и какво ще залегне в изучаването по история на България. Те искат и ревизия на всички учебници, за да се види как е застъпено патриотичното възпитание.

  Воеводите изразиха учудването си, че министърът на образованието Красимир Вълчев се е задействал бързо относно „периода на реалния социализъм след Втората световна война“, докато в същото време коалиционните партньори чакат вече близо година резултата от поисканата от пълна ревизия на съдържанието на всички учебници. Доц. Милен Михов отбеляза, че за първи път министърът на образованието се намесва в учебното съдържание, което поначало е отговорност на държавата.

  И ние трябва да кажем, че постъпката на министъра е нещо ново. Дълго време от МОН ни убеждаваха, че държавата не може да цензурира обучението и учените, авторите на учебници, имат пълната свобода да формират тяхното съдържание. Затова ние приветстваме дейността на министъра, заяви заместник-председателят на просветната комисия в Народното събрание Михов.

  Историкът от ВМРО обаче изрази недоволство, че текстът на спрягания учебник по история за 10-и клас изобщо не е достъпен и не може да бъде прочетен. Ето защо ние си запазваме правото да предизвикаме дебат сред професионалните среди за съдържанието и на други теми и периоди, каза доц. Михов, като даде за пример борбите на българите в Тракия и Македония през 19-и век.

  Преди повече от 10 месеца ние повдигнахме въпроса за ревизия на учебното съдържание на всички учебници. И повод за притеснение бяха многото примери от учебните пособия, каза Михов. Една от целите е съхраняването на българския национален дух.

  Припомням, че в учебника по „Човек и общество“ Ахмед Доган е редом до имената на Радой Ралин и Блага Димитрова. Съществуваха и редица недомислици, свързани с османското присъствие, отчете патриотът. Той посочи въпросник за тест за учениците от 5-и клас, който им посочва като верен отговор Софи Маринова за музикант, прославил България по света. В областта на музиката аз се сещам за Гяуров, Борис Христов, Теодосий Спасов, но Софи Маринова някак си ми убягва от съзнанието, че е прославила българското музикално изкуство по света, заяви Милен Михов.

  Поставяме следния въпрос - настояване МОН да изготви доклад за осъществената проверка на съдържанието на всички учебници. Този доклад да бъде внесен в комисията на образование в НС и да се предприемат мерки спрямо издателите. Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът, че образованието и текстът в учебниците да съхранява и утвърждава българския дух, завърши темата Михов.

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Бъ
   българин
   3 0
   07:33, 28 юни 2019
   пародии,аномалии,напълно изкривена държава.Доган -троянски кон ,престъпник ,агент Сава,вместо в затвора и конфискация в учебниците като пример за остап бендер. търпи още народе.

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини