3 °C

МОН сменя оценяването на учебниците след скандала с благовидно представения комунистически режим

Скандалът с благосклонното представяне на периода на комунизма в България в някои проектоучебници по история за 10 клас ще доведе до промени в процедурата за оценяване, стана ясно от интервю на министъра на образованието Красимир Вълчев пред БНР. Той отговори с "Абсолютно, абсолютно" на въпрос дали случилото се е знак, че са необходими промени.

Необходимостта се подсилва и от факта, че когато тези учебници са били оценявани от експертите, в оценъчните им карти са били отбелязани преди всичко технически грешки, но не и проблем с оценяването на периода. "Това е атестация за проблем с процедурата, че не сме задали повече от формалното съответствие. Освен него, ние би трябвало да искаме този учебник да възпитава в определени отношения. Това е задача на предмета "История и цивилизация", посочи министърът.

Петте учебника, базирани на една и съща учебна програма по история, са много различни в отношението, което внушават за периода 1944-1989 г. в България и именно това трябва да се промени.

"Когато ги прочетох, видях, че тези учебници са много различни един от друг. Формално трябва да отговарят на една и съща програма, но носят съвсем различни послания, имат различен дух. Това няма как да не направи впечатление. ... С различни техники е направен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който сме характеризирали като тоталитарен", допълни той.

Заради всичко това на издателите вече е дадено ясно указание и оттук нататък те ще получават детайлни задания от МОН.

"Една от задачите на историята е да формира отношение на децата към света, в който живеем, към цивилизационния избор, който сме направили. За нас този ред и тези ценности са ценности на българската държава, на българската нация, на правната ни система, на ЕС - всички те имат свои базови институции - формални, неформални, които ние, голямото мнозинство от българите, споделяме и вярваме, че ако функционират, ще ни съхранят като общност и ще направят живота ни по-добър", каза министър Вълчев.

Новите учебници по история за 10 клас все още не са одобрени и ако изричното указание на министъра не бъде спазено, той няма да ги утвърди и по тях няма да се учи наесен.

Министърът коментира и петицията за "защита на академичната общност и българското образование срещу опитите за налагане на политическа цензура":

"Осъждането на тоталитарния режим, на тоталитарните режими не е политическа цензура. То е част от цивилизационния избор, който сме направили и към който трябва да възпитаме отношение. Базовите институции на тоталитарните режими противоречат на този избор.

Академичната свобода не е абсолютна, особено когато става въпрос за писането на учебници, които трябва да съответстват на учебна програма, в която намират проекция целите на образованието. Ако решат да оправдаят националсоциализма или религиозния екстремизъм, пак ли са свободни академичните лица? Имат ли академична свобода учените да утвърждават анти хуманни и анти демократични идеологии? Има ли академичната свобода право да създаде условия да бъдат отнети други човешки свободи?

Това са, разбира се, риторични въпроси.

...

Консенсусът за периода 1944-1989 г. минава през това да признаем, че базовите институции на режима са били тоталитарни, репресивни, насилствено наложени, идеологически, нарушаващи човешките права. Ние трябва да изразим отношение, защото сме направили цивилизационен избор. Може да кажем, че Народният съд е просто съд, но можем да кажем, че е организирано масово изтребление на националния елит. За Възродителния процес можем да кажем, че е миграция, но можем да кажем, че е грубо нарушаване на човешките права. Има нюанси, има акценти, които трябва да бъдат поставени. Въпросът е коя е отправната точка, по която ги оценяваме, когато даваме оценката си на децата. Отправната точка е това в какво искаме да ги възпитаме. Ние искаме да ги възпитаме в много неща, но преди всичко в две - едното е национално самосъзнание и принадлежност и другото е отношение към цивилизационния избор, който сме направили с неговите базови характеристики. Базовите характеристики са човешките права и свободи, правовата държава, институциите на демокрацията. Когато се прави опит да се подмени това, не можем да останем равнодушни. Академичните лица казват, че имат академичната свобода, но, от друга страна, ние, като държавни институции имаме държавническата отговорност да реагираме".

Министърът е категоричен, че водещото в учебниците не е конкретният период, а базовите институции на тоталитарния режим:

"Трябва да възпитаме днешните деца в отношение към диктатурата. Диктатурите от 20-и век може и да не се повторят в същата им форма, но не е невероятно заради изкуствения интелект и информационните технологии през 21-и век да се появят дигитални диктатури. Не можем да възпитаваме днешните деца в равнодушие към диктатурите.

Не е толкова целта да кажем, че периодът 44-1989 е лош. Да, периодът си има своите добри и лоши неща. Имало е икономическо и социално развитие, но то няма място във втората половина на 20-и век, което да е нямало такова. В националсоциализма в Германия е имало постижения в културата, в спорта, строеж на магистрали, но това не е основание да го оправдаем като режим".

Източник: БНР

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Дя
  Дядо Георги
  2 0
  20:34, 2 юли 2019
  Каквото и да говорите срещу комунизма не може да изтриете от паметта на хората хубавото на този строй. Безплатно образование, безплатно здравеопазване и най важното спокоен живот, без страх за утрешния ден. Хората се пенсионираха на 55 години, а сега ще работиш докато си жив. Комунизма е най- добрата идеология, която гласи свобода, равенство братство. Комунистите се делят на два типа идеалисти и кариеристи. За съжаление кариеристите наделяха и унищожиха идеологията и минаха на страната на САЩ и станаха демократи. Сега ни управляват те! Комунисти кариеристи които сега се наричат демократи и сега те най много плюят срещу комунизма, а техните бащи и дядовци бяха Държавна сигурност. Плюят, защото сега получават пари от НПО - тата на Сорос.

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини