Слави Трифонов ще учреди партия на 5 октомври

На 5 октомври, по-малко от месец преди местните избори, Слави Трифонов ще се постави началото на създаването на партия "Няма такава държава". За тогава вече е планирано учредително събрание, мястото е залата на конгресния център "Рейнбоу Плаза" в София, съобщава "Капитал".

Законът за политическите партии определя, че като първа стъпка поне 50 български граждани с избирателни права трябва да създадат инициативен комитет, припомня изданието. Те публикуваха учредителна декларация във в. "Труд". "България е свободна страна, но българските граждани не са свободни. Страната ни е в плен на своеобразна политическа плутокрация", започва тя.

Бъдещата политическа формация се обявява за въвеждане на мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на народните представители наполовина, реално въвеждане на дистанционно и електронно гласуване на избори и референдуми, въвеждане на задължително гласуване на изборите и референдумите, пряк избор от гражданите на полицейски шефове в областните и районните управления, пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

Декларацията е приета още на 26 юли, когато се е събрал за първи път инициативният комитет за създаване на партията, информира "Капитал". Според изданието партията няма да може да издигне кандидати нито за кметове, нито за общински съветници. Така че единствен вариант за участие в местния вот е Слави Трифонов в лично качество да подкрепи някои от номинираните.

Ето и пълния текст на декларацията:

Учредителна декларация на политическа партия "Няма такава държава"

България е свободна страна, но българските граждани не са свободни. Страната ни е в плен на своеобразна политическа плутокрация.

Политическата класа грубо и демонстративно пренебрегва желанията на хората, грижейки се единствено за своето облагодетелствуване и де факто безцеремонно се изправя срещу собствения си народ.

Партийната аристокрация е теглила една дебела разделителна линия между себе си и българите.
Член първи от Конституцията на Република България гласи: "Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция". Това означава, че според Конституцията най-отгоре във властта стои българският народ!

Ние, като свободни граждани, искаме този текст от Конституцията да не бъде просто куха фраза. Искаме да превърнем България в наистина свободна страна, в която обществото да взема решения, а политиците да ги изпълняват.

Ние, учредителите на политическа партия "Няма такава държава", в съответствие с Конституцията на Република България и вярвайки във върховенството на закона и върховенството на морала, приемаме и утвърждаваме тази учредителна декларация.

Принципите, за чието спазване и утвърждаване, ПП "Няма такава държава" ще работи са следните:
-разделение на властите
-народен суверенитет
-политически плурализъм
-свобода на словото
-реални гаранции за спазване правата на човека и гражданина

Основните цели пред ПП "Няма такава държава" са:
-засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез преки допитвания до народа;
-смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура;
-намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120;
-реално въвеждане на възможността българските граждани да могат да гласуват и дистанционно, по електронен път, на избори и референдуми;
-въвеждане на задължително гласуване на изборите и референдумите;
-пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР;
-пряк избор от гражданите на Главния прокурор на Република България.
-пряк избор от гражданите на Омбудсмана на Република България;
-цялостно реформиране на пpaвooxpaнитeлнaтa cиcтeмa и ycтaнoвяване на реално въpxoвeнcтвo нa зaĸoнa;
-премахване на партийното влияние върху правосъдната система;
-реформиране на системата на общественото здравеопазване и осигуряване на свободен и равнопоставен достъп на всички граждани до адекватни и качествени медицински услуги;
-осъществяване на aдминиcтpативна реформа чрез намаляване на бюрокрацията и въвеждане на eлeĸтpoннo yпpaвлeниe, неутрализиране на мoнoпoлнитe и ĸapтeлнитe cтpyĸтypи и създаване на условия и механизми, които да предотвратяват появата на нови;
-реформиране на образователната система и въвеждане на cтaндapти, oтгoвapящи нa съвременните изисквания и пазара на труда;
-защита на семейството и семейните ценности;
-осигуряване на достоен живот чрез достойни доходи, гарантиране на човешките свободи и личната неприкосновеност и сигурност;
-засилване ролята нa Република Бългapия в cтpyĸтypитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и пълнoпpaвнo члeнcтвo в Eвpoзoнaтa, включване на страната в Шeнгeнското споразумение и Бaнĸoвия cъюз на ЕС.

Ние вярваме, че нацията трябва да се обедини, за да отстоява и отвоюва гражданските си права!

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини